Somalias utrikesminister Wasaarada Arrimaha Dibadda vill att somalier i Sverige återvänder. Foto: SVT Ronald Verhoeven

Somalier i Sverige uppmanas återvända

Uppdaterad
Publicerad

Vid Afrikanska Unionens möte säger Somalias utrikesminister Fowsiyo Yuusuf Aadan

till SVT:s utsända att somalier som bor i Sverige nu bör ta chansen att återvända till sitt gamla hemland.

Nu går även ett av Afrikas mest plågade länder mot en ljusning. Läget har stabiliserats i Somalia. Terrornätverket al-Shabaab har jagats bort från huvudstaden Mogadishu. Landet har fått både en regering och ett parlament. Återuppbyggnaden har startat även om säkerhetssituationen inte är helt under kontroll. Men det nyväckta hoppet gör att allt färre somalier flyr sitt hemland. Det märks redan på svenska ambassaden här i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

– Det är färre som söker tillstånd att förenas med sina familjer i Sverige, vi hade en topp 2010-2012, säger ambassadör Jens Odlander till SVT.

Helt ny situation i Somalia

På Afrikanska Unionens toppmöte deltar bland andra Somalias utrikesminister Fowsiyo Yuusuf Aadan. Hon är inte förvånad över att antalet somalier som vill till Sverige minskar.

– Situationen är annorlunda nu, säger hon. Somalia är ett mycket rikt land, vi har olja, gas, mineraler, fiske och jordbruk. Många somalier återvänder hem för att starta affärer. Jag vet många somalier från Sverige som återvänt.

– Jag vill uppmana alla som kan att komma till Somalia för att investera och jobba, ju förr desto bättre. De är välkomna, säger Somalias utrikesminister.

Hon tillägger att situationen dessutom försämrats i Europa med sämre möjligheter för asylsökande att skapa sig ett nytt och bättre liv.

Anhöriginvandring fortsätter

Svenska ambassaden i Addis fick 2010 extra resurser för att möta det stora antalet somalier som ville till Sverige. Ambassaden hanterar ca 85 procent av alla ansökningar. Man fick både bygga ut sina kontor och anställa både mer personal .

– Nu håller vi på att minska , vi kommer skicka hem personal och dra ner på verksamheten, berättar Jens Odlander.

Men än finns ca 4.000 somalier med rätt att återförenas med anhöriga i Sverige. För att underlätta integrationen i svenska samhället startar ambassaden snart ett pilotprojekt i samarbete med svenska Arbetsförmedlingen. Fyra personer från Arbetsförmedlingen ska arbeta i Addis och förbereda somalier på vad som väntar i Sverige för att de snabbare ska kunna skaffa sig jobb eller utbildning.

Tackar Sverige

Somalias utrikesminister Fowsiyo Yuusuf Aadan skickar med en hälsning.

– Jag vill passa på att å somaliska regeringens vägnar tacka det svenska folket för att ni så generöst tagit emot somalier, vi är mycket tacksamma.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.