Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under söndagen rapporterades flest fall under en enskild dag hittills.

WHO: Söndagen var värsta coronadagen hittills

Uppdaterad
Publicerad

Världen över rasar fortfarande coronapandemin och söndagen var enligt WHO dagen med flest nya bekräftade sjukdomsfall hittills.
– Det är inte dags att i något land släppa på bromsen, säger WHO-chefen Tedros Ghebreyesus.

Många kanske känner att coronakrisen börjar närma sig början på slutet. Eller iallafall slutet av början, som Anders Tegnell sa i redan april.

Människor världen över samlas i stora demonstrationer till stöd för Black Lives Matter -rörelsen och flera länder planerar för att kunna ta emot turister i sommar.

Men coronaviruset skövlar sig fortfarande igenom befolkningar – över sju miljoner fall har registrerats världen över och drygt 400 000 har dött till följd av covid-19.

Under WHO:s presskonferens på måndagen meddelade WHO-chefen Tedros Ghebreyesus att över 136 000 nya fall hade bekräftats under söndagen – den hittills högsta siffran för en enskild dag.

”Självbelåtenhet största hotet”

Ungefär 75 procent av fallen som rapporterades in under söndagen kommer från tio länder i Nord- och Sydamerika och södra Asien, sa Ghebreyesus på presskonferensen.

Att en uppgång just nu syns i flera länder kan också vara kopplat till att flera länder har ökat testtagningen.

– Samtidigt går det att se en positiv utveckling i flera länder. I dessa länder är det största hotet just nu självbelåtenhet. Resultat från studier om hur stor del av populationen som har exponerats visar att de flesta människorna globalt sett fortfarande är mottagliga för viruset, fortsätter WHO-chefen.

”Inte dags att ta foten av pedalen”

Ghebreyesus vände sig sedan till alla människor runt om i världen som deltar i protester mot rasism och polisbrutalitet.

– WHO stöttar jämlikhet till fullo och den globala rörelsen mot rasism. Vi uppmanar alla demonstranter att samlas säkert. Håll er minst en meter ifrån varandra, tvätta händerna, hosta i armvecket och bär mask om du deltar i en demonstration. Stanna hemma om du är sjuk.

Slutligen uppmanade Ghebreyesus alla länder och regeringar att inte ”ta foten av pedalen” och att fortsätta vidta smittskyddsåtgärder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Siffrorna är sannolikt mycket större”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet