Den tysk-turkiske författaren Dogan Akhanli. Foto: TT

Spanien friger tysk-turkisk författare

Uppdaterad
Publicerad

Den tysk-turkiske författaren Dogan Akhanli har släppts, på villkor att han stannar i Spanien, uppger hans advokat. Författaren greps på begäran av Turkiet i Granada på lördagen.

Akhanli, som kritiserat president Recep Tayyip Erdogans regering, var efterlyst av Ankara via Interpol. Det är inte känt vad han misstänks för.

LÄS MER: Ännu en författare gripen på turkisk begäran

Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppmanade på söndagen Turkiet att inte ”missbruka internationella organisationer Interpol” i jakten på dem som kritiserar det turkiska styret.

Dogan Akhanli har fängslats två gånger i Turkiet, bland annat för att ha drivit en vänstertidning. Han flydde till Tyskland 1991.

Svensk sitter också gripen

Även en svensk författare, Hamza Yalcin, har gripits i Spanien sedan Turkiet utfärdat en arresteringsorder mot honom. Ankara har anklagat honom för att vara ledare för en terrororganisation och för att ha spridit propaganda via nätet under olika pseudonymer.

LÄS MER: Fängslade svenskens egna ord

Svenska utrikesdepartementet har varit i kontakt med Yalcin två gånger, senast i torsdags då UD försäkrade sig om att svensken har ett rättsligt ombud. Departementet har också tät kontakt med Yalcins anhöriga, uppger Anne Thorngren på UD:s presstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.