USA:s president Barack Obama. Foto: Scanpix

Obama: Pumpa in pengar i bankerna

Publicerad

Spanien väntas i helgen be om finansiellt stöd för att hjälpa landets banker, uppger två högt uppsatta EU-tjänstemän. I ett tal sa USA:s president Barack Obama att Europa ”förstår det akuta behovet av att agera”.

Den spanska förfrågan väntas följa på en telefonkonferens mellan euroländernas finansministrar på lördagen, enligt EU-källorna.

-Tillkännagivandet väntas under lördag eftermiddag, säger en av EU-källorna till Reuters.

Spanska regeringsföreträdare kunde inte omedelbart nås för en kommentar, skriver nyhetsbyrån.

Kan kosta 100 miljarder euro

Spaniens akuta bankkris kan kosta bortåt 100 miljarder euro att lösa, och det måste gå snabbt, enligt bankdirektörer som TT träffat på internationella bankföreningen IIF:s möte i Köpenhamn.

Obama: Europa förstår akutläget

USA:s president Barack Obama sade på fredagen i sitt tal i Vita huset i Washington att Europas politiska ledare ”förstår det akuta behovet av att agera” för att lösa eurozonens ekonomiska kris. Obamas tal sammanföll med de intensiva spekulationerna kring om, eller när, en räddningsplan väntar också för Spanien.

Presidentens uppmaning till Europas krisländer löd: Pumpa in pengar i banksektorn.

-Ju snabbare de agerar och ju mer beslutsamma och konkreta deras handlingar blir, desto snabbare kommer folk och marknader att återfå ett förtroende.

Obama varnade också greker för att större umbäranden väntar om de väljer att lämna eurozonen efter att landet den 17 juni på nytt går till val.

Sänkt kreditbetyg

I går sänkte Fitch Spaniens kreditbetyg med tre steg, från A till BBB. Kreditvärderingsföretaget hänvisade just till att kostnaderna för att rädda det spanska banksystemet ser ut att bli högre än tidigare beräknat.

Fakta: Oklart om spansk banknota

Visa

Internationella valutafonden (IMF) väntas på måndag publicera beräkningar av vad spanska banker behöver i kapitaltillskott för att klara problemlån och kreditförluster. Källor talar om IMF kommit fram till att det är minst 40 miljarder euro som behövs.

Kreditvärderaren Fitch Ratings tror dock att det rör sig om mer, 60-100 miljarder euro, enligt beräkningar som låg bakom sänkningen av Spaniens kreditbetyg i veckan.

Två separata omgångar av stresstester av de spanska bankerna, beställda av Spaniens regering, väntas från firmorna Oliver Wyman och Roland Berger inom två veckor.

Källor: Fitch, Reuters (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eurokrisen

Mer i ämnet