I lördags demonstrerade abortmotståndare på Madrids gator. Foto: SVT

Minister vill förbjuda aborter i Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Motståndet mot aborter ökar inom EU i takt med att värdekonservativa organisationer får allt mer plats i politiken.

1985 blev abort lagligt i Spanien men det var det läkarna som avgjorde om kvinnan behövde avbryta graviditeten av medicinska eller social skäl, 2010 kom den nuvarande lagen som gav kvinnor rätt till fri abort fram till vecka 14.

Vill gå tillbaka till 70-talets lagar

Men nu vill Spaniens justitieminister Alberto Ruiz Gallardón att Spanien ska återgå till 70-talets abortlagar, i princip ska bara gravida kvinnor som har utsatts för våldtäkt eller vars liv är i fara få avbryta graviditeten.

– Rätten till moderskap är vad som definierar en äkta kvinna, säger Alberto Ruiz Gallardón.

En äkta kvinna är alltså en kvinna som föder barn anser Gallardón.

Demonstrationer mot abort

I övrigt så hänvisar Gallardón till kvinnors rättigheter. Och det gör också hans anhängare. I lördags demonstrerade ”Ja till livet”-anhängare på Madrids gator, en av dom är barnläkaren Ondina Velez Fraga:

– Ingen kvinna vill göra abort. Att säga att abort är en kvinnorättsfråga är helt missvisande. Abort är den värsta formen av förtryck som en kvinna kan utsättas för, säger hon.

Opinionen emot lagskärpning

Justitieministern och parlamentsledamoten Monasterio har många “ja till livet”-organisationer i ryggen, men de har inte den spanska opinionen med sig. Dom flesta spanjorer vill ha aborträtt. Vi möter Helena Juanez på en gågata i Madrid:

– Jag anser att det bör vara upp till var och en och att ministern inte borde avgöra vem som ska få göra abort eller inte, säger Helena Juanez

Blir du arg?

– Ja, för det kan ju hända att jag behöver göra en abort en dag och då kommer jag inte att kunna det. Det är allvarligt!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer