I måndags möttes Spaniens premiärminister och regionpresidenten i Katalonien. Foto: TT/Bertil Ericson/Santi Palacios

Spaniens premiärminister i möte med Kataloniens regionpresident

Uppdaterad
Publicerad

Den nye spanske premiärministern Pedro Sánchez träffade under måndagen Kataloniens regionpresident Quim Torra. Det kan vara ett steg mot avspänning i konflikten, som varat sedan Katalonien utropade självständighet i oktober och flera politiska ledare fängslades.

Maria Artiaga har ett stånd på marknaden på paradgatan Las Ramblas mitt i Barcelona där hon säljer delikatesser. Francesc Esteve jobbar några stånd bort, han har tagit rast och kommer förbi för att småprata lite. När samtalet kommer in på mötet mellan ledarna hårdnar tonen.

– Det är en skam att vi har politiska fångar i Katalonien. Släpp dem fria först, sen kan vi börja prata, fräser Francesc.

– Men först måste det finnas en dialog, menar Maria.

– Ni bara snackar om dialog, men det händer ingenting, svarar Fransesc.

Alla har en åsikt

I Barcelona har alla en åsikt om Kataloniens framtid. Överallt hänger gula band till stöd för de fängslade separatistledarna, som i många katalaners ögon blivit ett slags frihetshjältar, symboler för Madrids förtryck.

Francesc Esteve kan inte tänka sig något annat än omedelbar frigivning och en process som leder till att Katalonien blir en egen stat.

– Jag jublade högt när Spanien åkte ur VM, berättar han.

Maria Artiaga tror inte på att bryta sig loss. Hon hoppas bara på en snabb lättnad i konflikten, framförallt för att turisterna ska komma tillbaka.

– Vi har förlorat jättemycket ekonomiskt. Sedan det här med frigörelsen bröt ut i oktober har försäljningen gått ner med 40-50 procent. Jag har pratat med folk i hela Barcelona. Restauranger, affärer, hotell, alla lider av det här, säger hon.

”Ett steg mot avspänning”

Maria Artiaga kallar sig själv socialist och har stora förhoppningar på den nya socialistiska regeringen i Madrid. I början av juni kom Sánchez till makten och sedan dess är relationerna något mindre djupfrusna.

I förra veckan flyttades sex av de nio tillfångatagna separatistledarna från Madrid till Katalonien, närmare sina familjer. Det ses som en försonlig gest från Madrid och nu träffas alltså de båda ledarna.

– Det som händer nu, sedan Spanien bytte regering, är flera steg mot avspänning i ett läge där spänningen var väldigt stark, säger Oriol Bartomeus, professor i statsvetenskap.

Snårig process

Men det är en snårig process. På båda sidor finns de som inte vill kompromissa. Den katalanska ledaren Torra har sagt sig vilja ha en ny folkomröstning, vilket provocerat den spanska regeringen som avvisat alla krav på autonomi och betraktar folkomröstning som olagligt enligt konstitutionen.

– Det finns två vägar det här kan ta, menar Oriol Bartomeus:

– Antingen blir det värre igen och vi får se blod rinna på gatorna. Eller så närmar sig parterna en kompromisslösning båda kan leva med. Katalonien skulle säkert vara kvar i staten Spanien, men under andra förutsättningar, som fler katalaner skulle acceptera, det vill säga ökad självständighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.