Madrid stängs – värst drabbat i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Madrid har just nu den allvarligaste covid-spridningen i hela Europa. Spaniens regering stänger därför ned huvudstaden. Men stadens ledning går bara tillfälligt med på de nya reglerna.

– Vi tar detta till domstol, säger regionpresidenten Isabel Díaz Ayuso.

Med 859 konstaterade fall av covid-19 per 100 000 invånare på två veckor är läget i Madrid nu värre än någon annanstans i Europa, skriver nyhetsbyrån Reuters. Därför måste de restriktioner som hittills bara gällt vissa stadsdelar utvidgas till hela huvudstadsområdet, som har nästan sju miljoner invånare, enligt Spaniens regering.

Den åtgärden meddelades på torsdagen i statens publikation Boletín Oficial del Estado. Om det innebär att de träder i kraft råder det olika bud om – enligt Reuters kommer mer detaljerade besked under fredagen.

”Inte revolt”

Men ledningen för regionen, som är högerstyrd till skillnad från Spanien som helhet, har anklagat centralregeringen för att överdriva en ”stabil” situation. Signalerna har till och med varit att man kanske inte skulle följa de nya reglerna. Nu säger Díaz Ayuso att Madrid viker sig – för tillfället.

– Denna region gör inte revolt, utan kommer strikt att följa alla påbud, säger hon enligt Reuters.

– Men ja, vi tar detta till domstol.

– Vi vill stå upp för Madridbornas rättigheter.

Bakgrunden är att Spaniens regering och alla regioner tidigare i veckan förhandlade fram vilka kriterier som ska gälla kring smittskydd, och vad som ska utlösa nödåtgärder. Som det verkade var alla överens – men när det stod klart vad detta innebär i praktiken för Madrid så sade de styrande nej, skriver El País.

Öppna parker

Runt en miljon av huvudstadsområdets uppemot sju miljoner invånare omfattas sedan tidigare av ganska hård nedstängning. De får bland annat inte lämna sin stadsdel utan giltiga skäl, som är exempelvis arbete eller för att söka vård. Detta gäller mestadels i fattiga områden, vilket fått invånarna där att känna sig negativt särbehandlade och missnöjet att jäsa.

Enligt de senaste beskeden införs dock inte alla av de tänkta restriktionerna. Parker och lekplatser förblir till exempel öppna, även om man bara får samlas högst sex personer åt gången. Och barer och restauranger får visserligen inte ha öppet till 01, som hittills, men i alla fall till klockan 23.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.