Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Taiwans försvar kommer att ha en fördel i terrängen vid en eventuell invasion, menar Arthur Chu som är före detta militär i taiwanesiska armén. Hör honom berätta i klippet. Foto: Petra Johansson

Spänt läge runt Stilla havet efter Kinas nya säkerhetspakt

Publicerad

Stilla havet har blivit en allt hetare geopolitisk spelplats där Kina anklagas för att flytta fram sina positioner. Det handlar om ett läckt dokument som visar att Kina vill sluta ett långtgående handels- och säkerhetspolitiskt samarbetsavtal med ett tiotal stillahavsnationer utöver den kontroversiella säkerhetspakten man nyligen slutit med Salomonöarna utanför Australien.

Uppgifterna oroar flera länder runt stilla havet, inte minst Australien. Men också USA, som ser Kina som en allt mäktigare rival både ekonomiskt och militärt.

– Stilla havet är allt annat än stilla. Här gick ett kinesiskt militärfartyg förbi senast förra veckan, och det uppfattas som en provokation av den amerikanska militären som har sina permanenta baser här, säger SVT:s Asienkorrespondent Ulrika Bergsten som är på plats i Sydney, Australien.

I dagarna har delegationer från både Kina, Australien och USA besökt stillahavsnationerna för att försöka bygga allianser.

I spänningarnas kärna ligger oron för en eventuell kinesisk invasion av Taiwan. SVT:s team har träffat Arthur Chu som är före detta militär i den taiwanesiska armén. Han menar att en invasion av ön skulle vara svår på grund av terrängen.

Se mötet med Arthur Chu i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.