Foto: TT

Spänningen stiger inför söndagens katalanska folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Den omstridda folkomröstningen i Katalonien närmar sig. På söndag väntas miljontals katalaner ge sig ut på för att delta i en självständighetsomröstning som förbjudits av centralregeringen i Madrid.

Den katalanska regeringen är fast besluten att genomföra folkomröstningen på söndag. Trots att politiker har gripits, hemsidor stängts ner och miljontals röstsedlar har beslagtagits.

Spaniens regering menar att folkomröstning strider mot grundlagen.

– Alla vet att folkomröstningen inte kan genomföras. Det saknas valkommitté eller en grupp i Kataloniens regering som kan organisera en folkomröstning, sa Spaniens premiärminister Mariano Rajoy.

Hemlig plan

Men den katalanska regeringen säger sig ha en hemlig plan för att genomföra omröstningen.

– Något kommer att ske på på söndag. Jag tror inte det kommer bli vad vi skulle erkänna som en folkomröstning, med procedurerna och garantier för att alla som vill och kan rösta kommer kunna rösta, men något kommer ske, säger Niklas Bremberg från utrikespolitiska institutet.

Han tror att det kan bli spontana protester och mycket folk på gatorna.

– Man kommer kanske försöka ta sig till de här vallokalerna. Kan man inte komma in på vallokalerna kanske man gör något annat, improviserade manifestationer kommer vi säkert att få se, säger Niklas Bremberg.

Kamp om tolkning

Självständighetförespråkarna vill bevara Kataloniens kultur och det egna språket. De anser också att det spanska skattesystemet missgynnar regionen. Och man har sagt att man ska utropa en självständig stat om det blir ett ja på söndag. Niklas Bremberg är dock skeptisk till att det sker. 

– Nej jag tror inte det. Dels tycker jag att man har hört från företrädare för den katalanska regeringen att man inte säger sig ensidigt kunna utropa självständighet, oavsett vad som sker den första oktober kommer man söka någon form av förhandlingslösning.

Han tror kampen kommer stå om tolkningen av det som sker på söndag; är det en folkomröstning eller inte. Om tillräckligt många människor ger sig ut på gator och torg kommer man från Kataloniens sida kunna anse sig ha ett starkt mandat för att gå vidare.  

– Ser man det som en strategi från den katalanska sidan, att göra det svårt för Spanien att återvända till hur det såg ut innan, så kan man säga att de möjligen har de lyckats med det. Det man måste förhandla om framöver är möjligen en reform av den spanska konstitutionen och ett utökat självstyre för Katalonien, säger Niklas Bremberg.

Oro för våldsamheter

Exakt vad som kommer ske på söndag är oklart. Men det finns en oro för våldsamheter, trots att valkampanjen hittills präglats av lugn enligt SVT:s utrikesreporter Per Anders Engler, på plats i Barcelona.

– Den katalanska regeringen är väl medveten om risken för våldsamheter och manar till lugn nästan varje dag. Men givetvis finns det en risk när miljontals människor ger sig ut för att rösta och tusentals poliser ska försöka att hindra dem, säger Per Anders Engler. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.