Foto: TT

Spansk polis beslagtar ytterligare valsedlar i Katalonien

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals valsedlar märkta med ”ja” och ”nej” och ett hundratal valurnor har hittats i staden Igualada, väster om Barcelona, uppger flera spanska medier på torsdagskvällen. Materialet var sannolikt tänkt att användas under Kataloniens självständighetsomröstning som är planerad att genomföras på söndag men som förklarats ogiltig av Spaniens konstitutionella domstol.

För en dryg vecka sedan beslagtog spansk polis knappt tio miljoner valsedlar som var tänkta att användas i Kataloniens självständighetsomröstning den första oktober.

Ytterligare valsedlar beslagtagna

Under torsdagen gjordes ytterligare ett tillslag av den spanska polisstyrkan, Guardia Civil, rapporterar flera spanska medier.

Enligt tidningen El Mundo handlar det om cirka två och en halv miljoner valsedlar, fyra miljoner kuvert och omkring 100 valurnor som ska ha hittats i en lokal i staden Igualada i Katalonien.

Polisen har fortfarande inte bekräftat om valsedlarna var tänkta att användas i söndagens val eller vad som kommer att hända med det upphittade materialet.

Spaniens konstitutionella domstol såväl som Spaniens regering har förklarat omröstningen, som planeras av Kataloninens regionala styre, olaglig. Tidigare har 14 katalanska tjänstemän som arbetar med valet gripits, men sedan släppts, och flera hemsidor som använts för att marknadsföra valet stängts ned. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.