Solenergiföretagaren Justo Cruz är mycket orolig för framtiden när regeringen ändrar lånvillkoren Foto: SVT

Spansk solenergi i fara

Uppdaterad
Publicerad

Subventionerna ska bort vilket leder till kris för många små solkraftsinvesterare

I Murciaregionen i sydöstra Spanien, med 300 soldagar om året,  har tusentals familjer lockats att investera i små solkraftsanläggningar. Det var när den tidigare regeringen storsatsade på förnyelsebara energikällor som kontrakt skrevs med myndigheterna. Det innebar garanterade inkomster under 25 år. Nu vill den nya regeringen förändra de generösa subventionerna i grunden.

– Tanken med investeringen har gått om intet. Istället för ett stöd på ålderdomen blir det en börda, säger Justo Cruz, småföretagare i Aguilas.

Justo Cruz tillverkar reklamskyltar. Med lån från banken skulle investeringarna kunna börja betala av sig lagom till pensioneringen. Nu är frågan om han ens kommer att kunna betala av på lånen i framtiden:

Myndigheterna vill titta på varje enskilt fall

Det är ungefär 50 000 familjer i Spanien som investerat i solkraft och som tagit långsiktiga lån.  

Det regerande högerpartiet, Partido Popular, pekar på de höga kostnaderna för solkraften. En energi som de menar kostar miljarder för skattebetalarna varje år. Och det i en tid av överskott på energi.

– Vi ska titta på varje fall för sig och den enskilda personens finansiella situation, för att försöka förhindra att någon drabbas, säger Rafael Hernando, energiansvarig på Partido Popular.

Det uttalandet  lugnar inte Justo Cruz, som hoppats på att solenergin skulle bidraga till en trygg ålderdom.

– Det verkar vara svårt att titta på ett fall i taget. Det skulle ta flera år! Jag känner ånger och ilska. Den ena parten bryter sitt avtal medan jag för min del måste ta följderna, säger Justo Cruz, småföretagare i Aguilas.

Det handlar om politik

Överallt i Europa minska de statliga åtagandena när det gäller förnyelsebar energi vilket lett till kraftigt minskade investeringar. En minskning för hela Europa på 40 procent för 2012-2013 och mycket stora minskningar i sydeuropa. I Spanien hela 65 procent.

Regeringens ekonomiska resonemang är något som José Donosa, ordförande för Solengergiföretagen, inte håller med om.

– När man beslutar att särskilt bestraffa den förnyelsebara energiproduktionen som bara är ett av skälen till problemen med energikostnaderna så är det ett ideologiskt beslut, inte tekniskt, utan politiskt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer