Venezuelaner som stödjer militärerna som försökt göra revolt mot presidenten. Foto: Ariana Cubillos/TT

Spänt inför demonstrationer i Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

Både oppositionen och anhängare till president Nicolás Maduro väntas delta i stora demonstrationer i Venezuela. Minst fyra personer har dödats i våldsamheter under natten före protesterna.

Massdemonstrationerna som ska hållas på onsdagen sker två dagar efter att en grupp militärer försökt göra revolt mot regeringen. Militärerna greps efter att de gått till angrepp mot en kommandocentral i norra Caracas.

Oppositionens demonstrationer är planerade sedan tidigare och är en protest mot att Maduro svurits in för ytterligare en mandatperiod. Valet i maj i fjol fick skarp kritik och många länder har kallat Maduros nya mandatperiod olaglig.

Oppositionsledaren och ordföranden i Venezuelas kongress, Juan Guaidó, har sagt att han är beredd att tillfälligt ta över presidentposten och utlysa nyval.

Stöd från USA

Oppositionen får stöd från USA:s vicepresident Mike Pence, som twittrar att USA står bakom det venezuelanska folket i försöken att ”få tillbaka sin frihet från diktatorn Nicolás Maduro”.

Redan under natten till onsdagen var det oroligt på gatorna i en rad områden runt om i landet. Människor brände bråte och drabbade samman med säkerhetsstyrkor.

Fyra personer har dödats, enligt polis och människorättsorganisationer. En 16-årig flicka sköts ihjäl i Caracas, enligt organisationen Observatorio Venezolano de Conflictividad Social (OVCS). Ytterligare tre personer dödades i södra Venezuela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.