Italiens president Sergio Mattarella, t.v, ger tidigare IMF-ekonomen Carlo Cottarelli uppgiften att bilda en tillfällig regering. Foto: Paolo Giandotti/AFP/TT

Spänt läge i Italien om nyval: ”Ändras timmer för timme”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder politisk turbulens i Italien sedan Giuseppe Conte hoppat av som premiärminister och president Sergio Mattarella utsett EU-vänlige Carlo Cottarelli att tillsätta en teknokratregering. SVT:s utrikesreporter Jennifer Wegerup som nyss landat i Rom säger att diskussionen om nyval blir allt mer polariserad i landet.

I dag kom presidenten Sergio Mattarella med beskedet att Carlo Cottarelli som tidigare arbetat för internationella valutafonden IMF, får uppdraget att tillsätta en tillfällig regeringen fram tills en permanent regering är tillsatt.

Det skedde efter att den nytillträdde premiärminister Giuseppe Conte valde att avgå eftersom hans val av finansminister, 81-åriga Paolo Savona, inte godkänts av presidenten på grund av hans kritiska hållning mot EU-samarbetet. Diskussionen om nyval har därför återigen blossat upp i Italien.

Råder delade meningar

På plats i Italien för SVT Nyheter är Jennifer Wegerup som landade i Rom för några timmar sedan.

Vad betyder valet av Cottarelli som tillfällig premiärminister för det politiska läget?  

– Det gör att Italien ser ut att gå mot nyval. Den regering som kommer tillträda nu är mest instrumental och till för att hantera praktiska frågor.

Vad tänker det italienska folket om att president Mattarella nekade Savano att bli finansminister?

– Vissa tycker att presidenten agerar klokt och ansvarsfullt. Att det är bra att han sätter hinder för koalitionsregeringen mellan Lega och Femstjärnerörelsen och att demokratin är räddad. Andra är fullkomligt rasande. De säger att det här är dödsbudet för demokratin, eftersom dessa partier är vad folket har valt att styra landet. Det är ett väldigt splittrat läge.

Fått det sämre med euron”

Har Cottarelli något stöd bland folket?

– Det är svårt att svara på. Men det har han inte från partiledarna som vann valet.

Å andra sidan hur stort förtroende hade Savona?

– Presidenten kan rent politiskt strunta i hur stort stöd finansministern har bland folket. Men det delar väldigt många italienare, det är känt sedan tidigare att många italienare upplever att man fått det sämre sedan inträdet i euron.

Cottarellis regering ska bara finnas fram till nyvalet. När kan det bli aktuellt?

– Det kommer olika bud hela tiden. Det talas om i juli eller i januari. Det ändras timme för timme nu. Partiledaren för Femstjärnerörelsen Luigi Di Maio anser att ett sådant valresultat inte är att beakta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.