– Jag ville försvara rymdinstitutet och vetenskapen, men det fick gigantiska konsekvenser, säger Ricardo Galvão, som sparkades från posten som chef för Brasiliens rymdinstitut.

Sparkade rymdchefen om avslöjandet av Amazonasskövlingen

Uppdaterad
Publicerad

Chefen för Brasiliens rymdmyndighet, Ricardo Galvão, var med och avslöjade den enorma ökningen av skövlingen av Amazonas i somras. Efter en konflikt med president Bolsonaro fick han sparken. För SVT:s Agenda berättar han nu om rapporten som satte världens fokus på den brasilianska regnskogen.

Den brasilianska rymdmyndigheten Inpe kartlägger skogsavverkningen i Amazonas med hjälp av satellitbilder. När de rapporterade om en ökning på 278 procent i juli gick president Jair Bolsonaro till attack och anklagade myndigheten för att förfalska siffrorna.

– Jag utmanade Bolsonaro att vi skulle flyga över de områden som vi sa hade avverkats, men han ville inte det vilket visar på en strutsmentalitet, säger Ricardo Galvão, före detta chef för Inpe, till SVT.

Fick sparken

Efter konflikten fick Galvão sparken.

– Jag ville försvara rymdinstitutet och vetenskapen, men det fick enorma konsekvenser, säger han.

Antalet bränder, som Inpe också kartlägger, har fördubblats sedan förra året.

– När man väl har skövlat områden blir det skogsbränder. Utan tvekan. I juli, innan jag hade lämnat Inpe, skickade vi en rapport till ministeriet för vetenskap och teknik om en väntad kraftig ökning av bränder i slutet av juli och början av augusti, säger Ricardo Galvão.

Det visade sig att han fick rätt.

Macron kallade Amazonas ”vårt hem”

Med bränderna var Amazonas snart på hela världens läppar och Frankrikes president Emmanuel Macron gick i spetsen för kritiken mot Brasilien. När han i en tweet använde en gammal bild på bränder i Brasilien och kallade Amazonas för ”vårt hem” väckte det vrede hos Bolsonaro-anhängarna.

Skyddade områden öppnas för exploatering

Efter internationella påtryckningar och hot om uteblivna handelsavtal tvingades Bolsonaro agera mot bränderna. Han beordrade militären att leda släckningsarbetet och utfärdade 60 dagars eldningsförbud.

Men det kommer dubbla signaler från Brasiliens president. Till sina allierade bekräftar Bolsonaro att tidigare skyddade områden i regnskogen ska öppnas för ekonomisk exploatering.

Smärtgräns vid 20-25 procent skövling

Amazonas är ett unikt och komplext ekosystem med avgörande betydelse för jordens klimat och biologiska mångfald. Hittills har cirka 17 procent av regnskogen skövlats. Enligt forskare går smärtgränsen vid 20-25 procent. Då kan Amazonas inte längre producera det vatten som krävs för att ekosystemet ska fungera och regnskogen förvandlas till savann, stepp och öken.

– Vi måste hitta förslag som respekterar Brasiliens självständighet och som tillåter en hållbar ekonomisk utveckling i Amazonas, säger Ricardo Galvão.

Se hela intervjun i söndagens Agenda kl 21.15.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.