Spricka mellan regeringspartierna om vapenexport till Jemenkriget

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli mer krigsmateriel till Jemenkriget från Sverige, trots punkten om stopp för vapenexport till kriget i januariöverenskommelsen mellan S, MP, L och C.

– Det kommer avgöras från fall till fall, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Förra året ökade Sveriges sammanlagda export till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, från 155 miljoner kronor 2017 till 167 miljoner 2018. Det handlar inte om nya affärer utan om följdleveranser till gamla affärer.

Exakt vilken utrustning det handlar om är inte offentligt. Man kan dock utläsa av statistiken från Inspektionen för Strategiska Produkter att leveranserna bland annat gäller kategorierna ”bomber, torpeder, raketer, missiler och andra anordningar och laddningar med sprängverkan” och ”eldlednings- övervaknings- och varningsutrustning”.

Förödelse i Sanaa, Jemen, efter en flygattack av den saudi-ledda koalitionen. Foto: Hani Mohammed/TT

S: Bedöms från fall till fall

Men i januariöverenskommelsen mellan S, MP, L och C skärptes Sveriges hållning. En av punkterna handlade om stopp för vapenexport till länderna i Jemenkriget.

– Det här är ett ställningstagande mot alla nya beslut om vapenexport, och det gäller såklart också nya beslut om följdleveranser, sa dåvarande språkröret Gustav Fridolin, (MP) direkt efter uppgörelsen.

Men det gäller inte säger den socialdemokratiske ansvarige ministern nu.

– Var gränsen ska gå när det gäller följdleveranser till de gamla affärerna, det får vi ta ställning till när vi får upp frågorna på regeringens bord, säger justitieminister Morgan Johansson (S)

Det har inte skett några följdleveranser till Saudiarabien eller Förenade Arabemiraten hittills i år enligt ISPs statistik.

Men du vill inte säga nu att det blir inga fler följdleveranser?

– Nej jag tänker inte uttala någon principiell hållning i de frågorna nu utan det kommer bli klart när vi tar beslut om enskilda fall i den mån vi får dem på regeringens bord, säger Morgan Johansson (S).

Isabella Lövin, MP, menar att punkten i januariöveresnkommelsen innebär ett stopp för vapenexport till krigförande länder – även följdleveranser. Foto: Janerik Henriksson/TT

MP: Handlar visst om ett stopp

Miljöpartiet står dock fast vid att det handlar om ett stopp.

– Vår överenskommelse är att vi inte ska exportera till de länderna, inte heller följdleveranser, säger språkröret Isabella Lövin (MP)

Då har ni olika bild?

– Ja krigförande vapensystem är det stopp för, säger Isabella Lövin.

Sverige tyst när andra länder inför stopp

Kriget i Jemen har lett till svält för miljontals människor och kallats den värsta pågående humanitära katastrofen i världen. Saudiarabien och Förenade Arabemiraten deltar i kriget sedan flera år, och i höstas valde flera länder att stoppa vapenexporten till kriget.

Tyskland, Norge och Danmark stoppade både nya affärer och följdleveranser, alltså försäljning som är en följd av tidigare affärer. Det kan gälla reservdelar, ammunition och underhåll.

Men den svenska regeringen var tyst och tyckte det räckte med att vapenexportlagen redan hade skärpts. Den nya lagen gör det svårare, men inte omöjligt, att exportera till länder med brister när det gäller mänskliga rättigheter och demokrati.

Och enligt den myndighet som ger exporttillstånd, ISP, kan Sverige, trots den nya lagen, fortsätta med följdleveranser till gamla exportaffärer i decennier, även till länder som uppfattas bryta mot mänskliga rättigheter.

Oklart om export av övervakningsflyg stoppas

Exakt vilka vapen eller produkter följdleveranserna förra året gällde är inte officiellt, men det är känt att Sverige har exporterat pansarvärnsrobotar och övervakningsplan till länderna i Jemenkriget. Den franska undersökningsorganisationen Disclosure kunde också nyligen visa med hemliga försvarsdokument att Saabs övervakningsplan Erieye, föregångaren till Globaleye, verkligen används i kriget.

Saabs övervakninsgflyg Globaleye. Foto: Kjell Lundström/SVT

Och nästa år kan exporten öka till helt andra dimensioner än de senaste åren. Då räknar Saab med att börja leverera det nyutvecklade övervakningsplanet Globaleye för tio miljarder kronor till Förenade Arabemiraten. Den affären är gjordes upp för flera år sedan och utförseltillståndet är klart sedan 2016.

Morgan Johansson(S) vill inte svara på om han kan eller vill stoppa den affären ändå.

– Vår principiella hållning är inte bevilja några nya affärer till dom länder som är inblandade i Jemen, säger han.

Men om du vill stoppa den här vill du inte svara på ?

– Det handlar om ifall frågan hamnar på regeringens bord. Först ska den kontrolleras av ISP, säger Morgan Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.