Turister utanför en butik på Peljesac, Kroatien. Foto: Denis Lovrovic/TT

Semesterresor bakom ökning av fall i Italien och Tyskland

Publicerad

Flera europeiska länder har de senaste veckorna sett en ökning av antalet nya coronafall. Italienska och tyska myndigheter varnar för att en allt större del av dessa importeras med semesterfirare som varit utomlands.

Omkring 40 ungdomar som återvänt från semestrar i Grekland och Kroatien finns bland de nya coronafallen Italien rapporterat in de senaste veckorna. Även flera semesterfirare som återvänt från Albanien, Spanien, Peru och Malta har visat sig vara sjuka. Enligt tidningen La Repubblica ökar antalet italienare som får coronaviruset på utlandssemestrar.

Precis som flera andra europeiska länder har Italien fått ett högre snittal för de fall som dagligen rapporteras in, skriver nyhetsbyrån Ansa. I fredags var den inrapporterade dagliga siffran för antalet nya smittfall 552, den högsta siffran sedan maj. Fram till nyligen låg antalet nya fall på en 24-timmarsperiod på omkring 200.

Ökning i Tyskland

Enligt hälsodepartementet är snittåldern på de smittade nu 40 år. I början av pandemin var den 61 år. På tisdagen kom nyheten att man ser över möjligheterna att inför snabbtester för dem som kommer hem till Italien från länder där spridningen anses vara stor.

Också tyska smittskyddsmyndigheten Robert Koch-institutet har upptäckt flera smittfall bland dem som kommer hem från semestern – huvudsakligen från Kosovo, Serbien, Turkiet, och Bosnien-Hercegovina, rapporterar den tyska upplagan av The Local.

Bosnien-Hercegovina, Montenegro och Serbien var några av länderna i sydöstra Europa som i juli rapporterade en tydlig ökning av fall och sattes på till exempel Tysklands och Österrikes röda listor. Detta innebär att resenärer som återvänder från dessa områden behöver sätta sig i karantän eller testas.

Utomhussamlingar och jobb bidrar

Italien har av samma anledning förbjudit inresor för invånare i Bosnien-Hercegovina, Serbien, Nordmakedonien och Montenegro. För dem som kommer till Italien från EU-länderna Bulgarien och Rumänien gäller en två veckor lång karantän. Även Finland aviserade idag att karantän inom kort kommer bli aktuellt för dem som kommer hem från vad man anser är högriskländer, som Kroatien och Bosnien-Hercegovina.

Chefen för Robert Koch-institutet Lothar Wieler säger dock att utlandsresorna inte är den enda källan till de nya fallen i Tyskland, stora utomhussamlingar och spridning på arbetsplatsen har spelat in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet