Arkivbild från 2014: Cecilia Uddén. Foto: PeÅ Holmquist

SR-journalisten Cecilia Uddén tvingas lämna Syrien

Uppdaterad
Publicerad
Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén har i dag tvingats lämna Syrien. Hennes journalistvisum i landet har dragits tillbaka.
– Det är vansinne, säger hon.

Syriska myndigheter har dragit tillbaka Cecilia Uddéns journalistvisum och förvägrat henne rätten att rapportera från landet. Det skriver Sveriges Radio i ett pressmeddelande.

När Cecilia Uddén kom fram fick hon arbetsförbud och stängdes in på sitt hotellrum. Därefter tvingades hon lämna landet och befinner sig nu i Libanon.

– Det känns förfärligt. Aleppo är en av vår tids stora tragedier och en symbol för så mycket lidande och förstörelse. Det är vansinne att inte låta journalister rapportera därifrån, säger Uddén själv till SVT Nyheter.

Hur kände du när du fick beskedet?

– Jag blev förbannad. Jag kände mig aldrig hotad, det var ingen som var hotfull mot mig, men de förklarade att jag inte var önskvärd längre.

SR reagerar med protester

SR protesterar mot behandlingen av Uddén och kommer att söka nya tillstånd för att komma in i Syrien och rapportera på plats.

– Jag hoppas att vi snart ska kunna återvända till Syrien och berätta det vi ser med egna ögon. Det är extremt viktigt att vi får in oberoende journalister i Syrien som kan berätta vad som sker i den här fruktansvärda konflikten, säger Ekots biträdande utrikeschef Anders Pontara till Sveriges Radio.

Rapporterade från Damaskus

De senaste dygnen har Uddén rapporterat från krigets Syrien, både från Damaskus och Aleppo. I måndags var hon också med i SVT:s Aktuellt då hon rapporterade direkt från Damaskus:

– Fruktansvärda videoklipp sprids nu på sociala medier; ett där en man brinner upp på gatan, en annan förblöder med halva ansiktet bortsprängt. Det kommer obekräftade uppgifter om att regimtrogna miliser genomför avrättningar på gatorna och de som är kvar i östra Aleppo skickar nu nödsignaler och avskedsmeddelanden till omvärlden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet