Visa alla (2)

Stående ovationer efter Angela Merkels sista partiledartal

Publicerad

– Det har varit en glädje och en ära, sa Angela Merkel när hon på torsdagen höll sitt sista tal som partiledare för det kristdemokratiska partiet vid dess kongress i Hamburg. Och partivännena gav henne ett kärleksfullt tack med stående ovationer som varade länge.

”Danke Chefin”, stod på plakat som delegaterna höll upp i luften efter Merkels avskedstal. Hon såg allt mer besvärad ut när applåderna inte ville ta slut. På typiskt Merkelvis avbröt hon klappandet med orden:

– Det finns mycket kvar att göra!

I sitt långa tal påminde hon om vikten av att hålla samman landet och partiet. Hon försvarade sin hårt kritiserade välkomnande flyktingspolitik och framhöll de reformer som införts under hennes 18 år långa tid som ledare för det breda mittenpartiet CDU.

Föräldraförsäkring och rätt till förskola har gett många människor möjlighet att förena arbete med familj.

Även om Merkels period i toppolitiken börjar gå mot sitt sista kapitel är hon fast besluten att leda regeringen fram till nästa val 2021. Hon betonade att Tyskland behöver moderniseras och att digitaliseringen måste byggas ut i snabbare takt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer