SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg och Rysslandskorrespondent Bert Sundström svarar på era frågor. Foto: Lars Lyrefelt/SVT

Ställ dina frågor om Ryssland och kriget i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds de så kallade ”folkomröstningarna” om att ansluta ockuperade delar av Ukraina till Ryssland. Samtidigt meddelade Rysslands president Vladimir Putin i veckan att han beordrar delvis mobilisering och att hundratusentals reservister kallas in till kriget.

Chatta och ställ dina frågor till SVT:s Bert Sundström och Carl Fridh Kleberg om den senaste händelseutvecklingen i Ukraina och Ryssland.

Ställ dina frågor om Ryssland och kriget i Ukraina

Pinnat inlägg

Klockan 11.30 svarar SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström och utrikesreporter Carl Fridh Kleberg på era frågor - passa på att skicka in redan nu.

Då avslutar vi chatten för idag!

Tack för alla frågor.

Leif Lövgren • Vad vet vi om vardagen för befolkningen i de annekterade områdena i t ex Cherson och Mariupol?

Ukrainare jag känner med familj i ockuperade Donetsk och Luhansk (inklusive en kvinna som reste till ockuperat territorium för att begrava sin far) beskriver det som mycket hårt kontrollerat och en på många sätt svår tillvaro. Där har det t ex under längre tid pågått tvångsinkallning till kriget.

Alex • När Putin tidigare i våras sa att deras kärnvapen skulle förberedas så sa man att man inte sett några tecken på att detta faktiskt gjort från satellitbilder över området - har detta förändrats?

Svårt att säga. R har de kärnvapen de vill ha...

Anna • kan Ryssland uteslutas ur FN då de bryter mot stadgarna? kan de uteslutas ur "säkerhetsrådet"?

Nej

Aisa • Hur länge tror ni kriget kan pågå?

Det kan pågå i flera år

Alfred • Vilka nya sanktioner tror ni skulle kunna ge störst effekt på Ryssland och dess förmåga att fortsätta kriget?

Totalt stopp för import av gas och olja + totalt stopp för ryska potentater att resa till demokratiska länder

Carl • Kan Putin om kriget går dåligt tvingas att lämna ifrån sig makten i Ryssland eller är hans plats säkrad oavsett utgången av kriget?

Hans plats är för överskådlig tid säkrat. Men när det går dåligt för R händer det då och då att makthavare försvinner

Béla • Hej!
Det har tidigare spekulerats om att Putin försöker skapa ett Sovjet 2.0.
Finns någon sanning i detta?

Den självbeskrivne historienörden Putin förefaller åtminstone känna en nostalgi om imperie-aspekten av Sovjetunionen (däremot knappast marxism-Lenininsmen), eller för den delen det Ryska imperiet innan det. Putin anser av allt att döma anse att Moskva har rätt att bestämma över i princip allt som ingått i Ryssland eller Sovjetunionen, och rätt att erkännas som supermakt. Tunga personer runt honom (exempelvis tidigare säkerhetschefen Nikolaj Patrusjev) har öppet förespråkat en mobilisering och åtminstone delvis ett statligt övertagande av ekonomin (del av det ser vi nu), på ett sätt som många associerar till Sovjet. Så kortfattat: vissa delar, men knappast kommunismen.

Lars • Har Kina kommit med någon kommentar om mobiliseringen?

inte konkret, tror jag. men ändå en sorts mjukt tillrättavisande av Putin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet