Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ställ dina frågor till Mellanösternexperten Rouzbeh Parsi. Foto: Atta Kenare/AFP/TT, Fredrik Sandberg/TT

Experten: Så kan Sverige påverkas om det blir krig mellan USA och Iran

Uppdaterad
Publicerad

Ett krig mellan USA och Iran riskerar att slå hårt emot mot världsekonomin. Dessutom kan det leda till stora flyktingströmmar. Det uppger Mellanösternexperten Rouzbeh Parsi, programchef på Utrikespolitiska Institutet, i en chatt med SVT Nyheters läsare.

Raketattacken som dödade den iranska toppgeneralen Qassem Soleimani har lett till ökad spänning mellan USA och Iran – enligt experter har risken för ett krig mellan länderna ökat markant.

Under lördagen svarade Rouzbeh Parsi, programchef på Utrikespolitiska Institutet, på läsarnas frågor i en chatt på SVT Nyheter. Här kommer ett urval av era frågor och Rouzbeh Parsis svar:

Hur kommer det sig att det iranska revolutiongardet finns inne på irakiskt territorium?

– Iranska revolutionsgardet finns i Irak för att stödja de olika miliser som Iran stödjer i Irak. Detta gör de i sin tur för att kunna påverka irakisk politik. Iran invaderades 1980 av Irak och detta är ett sätt att försäkra sig om att något sådant inte ska ske igen. Dessutom är Irak idag en avyttringsmarknad för iranska varor så finns även ekonomiska intressen.

”Attacker via ombud”

Om det skulle bli krig mellan USA och Iran, vad skulle Irans första steg vara? Försöka ta ned USA:s president eller hela nationen?

Iran kommer i största möjliga mån att undvika en direkt militär konfrontation med USA. Det blir snarare skärmytslingar och attacker via ombud, cyberattacker etc.

Om det resulterar i krig hur kan det påverka oss i Sverige?

– Det beror på vilket sorts krig det blir. Men oavsett så innebär det ökad instabilitet i regionen med risk för att oljetillförsel påverkas. Det berör främst Asien men det är där det mesta som vi köper produceras så det kan påverka världsekonomin. Om det blir ett direkt krig mellan USA och Iran så finns det även en stor risk att det uppstår flyktingströmmar.

Hur stort ser stödet ut inne i Iran för hämndauktioner mot USA?

– Det är svårt att bedöma. Majoriteten vill inte ha ett regelrätt krig med USA. Därmed inte sagt att en hel del inte anser att USA måste få ett ”svar” – frågan är bara hur stor risk som det får vara värt.

Varför är den här situationen allvarligare än andra tidigare inträffade?

– Därför att Soleimani var en av Irans viktigaste militärer/politiker. Han var en av de huvudansvariga för Irans politik och relationer till Irak, Syrien och Libanon.

”Har kommit att personifiera Irans kamp mot IS”

Hur många soldater skulle du estimera att Iran kan mobilisera om det skulle ske ett proxykrig i Irak? Inkluderat alla undergrupper som skulle kunna ta sig dit från regionen.

– Det är omöjligt att säga. Det finns siffror av allehanda slag men var och hur många av dessa som räknats som faktiskt kan slåss är svårt att bedöma. Tiotusentals troligtvis.

Jag hörde att många iranier anser att han har stoppat IS från att etablera sig i Iran. Därför är han populär. Hur sett du på det?

– Det stämmer i den meningen att Iran är ett av IS måltavlor och den iranska statens linje har varit att kriget mot IS ska föras så långt från Irans gränser som möjligt. När Mosul föll och IS expanderade kraftigt var rädslan stor att de snart skulle nå Iran när IS drog fram österut.

– Följaktligen har Soleimani kommit att personifiera Irans kamp mot IS. Men till viss del är den bilden också förljugen: IS förmåga att växa berodde delvis på den instabilitet i Irak som Iran var med att skapa när man försökte underminera den amerikanska positionen där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer