Stammar avgör i Libyen

Publicerad

I praktiken kan det vara fyra stammar som avgör Libyens öde. Libyen är ett land där stammar och klaner traditionellt har haft stor makt. Kadaffi har försökt bryta deras makt men nu är de åter på banan.

Stamväsendet är ett skillnad mellan till exempel Libyen och Egypten eller Tunisien. Ungefär fram till Kadaffis statskupp 1969 hade stamledarna en stark ställning.

Kadaffi gjorde allt för att försvaga dem och ersätta dem med sina egna anhängare. Det lyckades delvis, men han har delat in militären efter stamtillhörighet. Det var ett sätt för honom att splittra militären.

Slår tillbaka
Denna militära organisation slår tillbaka: När lojaliteten på lokalt plan sviktar för Kadaffi, då går militären i de olika områdena också över till oppositionen.

I det rådande kaoset håller stammarna på att komma tillbaka. Den största stammen, Warfalla, omfattar en miljon libyer. Det är en sjättedel av befolkningen. Den har nu förklarat att den inte stödjer Kadaffi. Det ses som ett allvarligt slag för honom.

Kommit tillbaka
Den näst största stammen heter Maghariba. En nu framträdande medlem är den tidigare premiärministern Abdel Salam Jallud (född 1943), som en gång var tvåa i rang efter Kadaffi. Efter stora motsättningar försvann han till sist i exil 1994, men har alltså nu kommit tillbaka.

Maghariba är Kadaffi-kritiskt och Jallud nämns som en av de möjliga övergångspolitikerna om Kadaffi försvinner, skriver italienska Corriere della Sera.

Stammen Zawhiya, som har sitt säte väster om huvudstaden Tripoli, sägs stå oppositionella Warfalla nära.

Stort missnöje
Kadaffis egen stam heter Kadaffa. Missnöjet har varit stort i de andra stammarna över att Kadaffi-gruppen har gynnats när det gäller offentliga jobb. Medan resten av militären är splittrad på olika stammar tillhör flygvapnet helt och hållet Kaddafi-stammen.

Tidningen The National i Abu Dhabi skriver att av de tjugo största stammarna håller en efter en på att falla ifrån Kadaffi. De flesta har egentligen aldrig stöttat honom, bara stillatigande gillat läget. Nu tar de avstånd från honom.

Ledaren för en Zintan-stammen precis söder om Tripoli, har också uppmanat sina medlemmar att stödja revolten och gå ut på gatorna för att demonstrera. Närheten till Tripoli gör denna stam, liksom Zawhiya-stammen, farliga för Kadaffi. Som det nu ser ut är det ju Tripoli som är en av de få städer han möjligen kan vara säker i – än så länge.

Källor: Bland annat Corriere della Sera, The National

Bo Inge Andersson
bo.inge.andersson@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Utrikes
Mer Nyheter