”Rederinäringen och turismen är själva hjärtat i vårt näringsliv och samhälle”, säger Fredrik Karlström (M), näringsminister på Åland, som vill att Finland öppnar gränsen mot Sverige. Foto: Emil Larsson (SVT)

Stängda gränser – hårt slag mot Ålands ekonomi

Publicerad

Ålands ekonomi har drabbats hårt efter att Finland införde gränskontroll mot Sverige i våras.

– Rederinäringen och turismen är själva hjärtat i vårt näringsliv och samhälle, säger Fredrik Karlström (M), näringsminister på Åland, som vill att Finland öppnar gränsen mot Sverige.

Åland har haft ett stort mått av självstyre i snart 100 år. Men gränsfrågan bestäms av regeringen i Helsingfors.

– När en gräns stängs, stängs också verksamhetsförutsättningarna oerhört mycket. Inte bara för näringslivet, utan också för människor som har skapat sitt liv efter fri rörlighet i Norden, säger Fredrik Karlström.

”Nordiska länderna borde bekämpa pandemin tillsammans”

Han är kritisk till att Finland infört inre gränskontroll till Schengenländer, inklusive Sverige, fram till den 10 november.

– Det är ingen landskamp det här. De nordiska länderna borde bekämpa pandemin tillsammans. I snart 70 år har vi haft öppna gränser inom Norden, det är tragiskt att se detta raseras.

Den kanske tydligaste symbolen för den stängda gränsen mot Sverige är kryssningsfartyget Birka, som brukade gå mellan Stockholm och Åland. Nu ligger det nedsläckt och öde i hamnen i Mariehamn.

Svenska turister uteblir

Ålands BNP beräknas ha fallit med 16 procent för 2020. I februari i år innan gränsstängningen var arbetslösheten 3,7 procent. I september hade den stigit till 10 procent, enligt den åländska statistik- och utredningsbyrån.

En av de som tvingats säga upp personal, är restaurangägaren Jenny Björklund.

– Under högsäsong är ungefär 40 procent av våra gäster svenskar. Att gå från 40 procent till nästan noll svenskar är ett jättestort gap, säger hon.

Vill att gränsen öppnas mot Sverige

Fredrik Karlström har fört samtal med den finska regeringen om att öppna landets gränser mot Sverige men utan resultat. I dag är endast landgränsen i norra Finland öppen, efter omfattande kritik från boende och lokalpolitiker.

Finland har ju inte haft lika många dödsfall som Sverige, visar inte det på att den finska strategin fungerar?

– Det viktiga är att man bekämpar pandemin, den känner inga lands- eller nationsgränser. En signal när man stänger gränserna är att man är rädda för varandra, att det är ”vi och de”. Något som jag absolut inte tycker det ska vara i Norden, för det är mycket mer som förenar än delar oss.

Mer om detta i söndagens Agenda 21:15 SVT 2.

Åland

Åland är ett självstyrt, demilitariserat och enspråkigt svenskt landskap i Finland.

Åland består av fler än 6 700 öar. Totalt bor 30 028 personer på Åland. Av dem bor 11 746 i Mariehamn, 16 245 på landsbygden och 2 037 i skärgården. (30.6.2020)

Självstyrelsen ger ålänningarna rätt att stifta lagar om sina inre angelägenheter och att utöva budgetmakt. Ålands lagstiftande församling eller ”riksdag” benämns lagting. Lagtinget tillsätter landskapsregeringen, Ålands regering. Lagtinget, som består av 30 medlemmar, väljs vart fjärde år genom hemliga och proportionella val.

På de områden där lagtinget inte har lagstiftningsbehörighet gäller de finländska lagarna på samma sätt som i landet i övrigt, exempelvis gällande gränsfrågan, utrikespolitik och statsbeskattning.

För att Ålands intressen ska kunna tillvaratas också på de här områdena har Åland en representant i Finlands riksdag.

Åland har sedan 1970 egen representation i Nordiska rådet. Lagtinget väljer två ledamöter till medlemmar i rådet. Tillsammans med de av landskapsregeringen utsedda representanterna bildar de Ålands delegation i Nordiska rådet. Landskapsregeringen deltar dessutom i Nordiska ministerrådets arbete.

Källa: https://www.aland.ax/sv/fakta-om-aland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.