Stark oro för grekisk smittorisk

Uppdaterad
Publicerad
Expeditionsministären som ska styra Grekland fram till nyvalet den 17 juni har tillträtt. Men det dämpar inte omvärldens och finansmarknadernas oro för följderna om landet skulle tvingas lämna eurozonen.

Den tillfällige premiärministern i Grekland, Panagiotis Pikrammenos, lovar ”en smidig övergång”. George Zannias, viktig förhandlare i landets skuldnedskrivningar, är finansminister.

Men besked från Grekland har inte på länge förmått lugna finansmarknaderna. De europeiska börserna vände skarpt nedåt i torsdagens eftermiddagshandel. Både börserna i Madrid och Milano sjönk 2 procent när rapporter om en rusning för att ta ut pengar i spanska Bankia drabbade banksektorn i både Spanien och Italien. Euron föll till den lägsta nivån på fyra månader till följd av oro för läget ska förvärras i Spanien och Italien. På torsdagskvällen ökade pressen ytterligare på Grekland efter att kreditvärderingsföretaget Fitch sänkte landets kreditbetyg till bottennivå: CCC. Det tidigare betyget var B-. Fitch motiverade det med den politiska osäkerheten om huruvida Grekland kommer att fullfölja sina åtaganden för att få stödpaket och ett möjligt utträde ur eurozonen. Fitch bedömer att risken för att Grekland inte kan vara kvar som medlem i EMU har ökat.

”Åtstramningssjuka”
Nedgången är framkallad av dödläget efter nyvalet i Grekland den 4 maj. Men nästa nyval i juni innebär ingen garanti för att landet får en livskraftig regering som kan genomdriva omställningen som är villkoret för EU:s och valutafonden IMF:s stödpaket.

En ny opinionsmätning visar att vänsterpartiet Syriza, som kräver att villkoren ska omförhandlas, skulle bli största parti med 24,5 procent av rösterna. Konservativa Ny demokrati och socialdemokratiska Pasok – de enda som står bakom uppgörelsen med EU/IMF – skulle få 21,5 respektive 15,5 procent.

Den 37-årige Syriza-ledaren Alexis Tsipris varnar EU och Tysklands förbundskansler Angela Merkel för att ”spela poker med människors liv i Europa”.

-Om åstramningssjukan ruinerar Grekland, kommer den att sprida sig till resten av Europa, sade Tsipras till BBC i onsdags.´

Varning på varning
Avgående premiärministern Lucas Papademos säger att det vore ”förödande” för Grekland att ensidigt avvisa EU/IMF-paketet men öppnade för att man ”kan försöka få till stånd en del justeringar”.

IMF-chefen Christine Lagarde varnar för ”extremt dyra” konsekvenser, inte bara för Grekland, om landet skulle tvingas lämna eurozonen. Hon manar grekiska ledare att visa att de vill behålla euron genom att hålla fast vid avtalet med EU och IMF om räddningspaketet.

Även Världsbankens chef Robert Zoellick varnar för att krisen kan spridas till andra, betydligt större ekonomier om Grekland överger euron.

Fakta: Nödlån mot åtstramningar

Visa

EU och IMF, som i våras beviljade ett andra stödpaket till Grekland, kräver att nästa grekiska regering minskar underskottet i statens budget med 11 miljarder euro på två år. Annars blir det inga fler utbetalningar av nödlån.

Kraven är omstridda då tidigare åtstramningar bidragit till att radera ut en halv miljon jobb i Grekland på fyra år. Arbetslösheten ligger just nu nära 22 procent, med en rekordnivå på 54 procent i åldersgruppen 15-24 år.

Till årsskiftet beräknas Greklands ekonomi, till följd av krisen, ha krympt med drygt 20 procent sedan 2008. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Greklands ekonomiska kris

Mer i ämnet