Smog är vanligt i industritäta Kina. Här en kvinna med skyddsmask i Harbin i norra delen av landet. Foto: TT

Invånare protesterar mot smog i kinesiska Chengdu

Uppdaterad
Publicerad

Tjock smog har lett till protester i den kinesiska staden Chengdu. Invånare har satt skyddsmasker på statyer för att visa sitt missnöje. Kravallpolis har kallats in för att stoppa demonstranterna. ”Låt mig andas!”, skriver en person på sociala medier.

Protesterna startade i fredags efter att Chengdu täckts av omfattande smog, vilket inte är lika vanligt i den sydvästkinesiska staden jämfört med städer längre norrut som exempelvis Peking. Förra veckan blev omkring 20.000 resenärer strandade på flygplatsen, eftersom planen inte kunde lyfta på grund av dålig sikt.

”Smogen var mycket tjock i går, och vi kunde inte se något när vi gick upp på morgonen”, skrev en person på mikrobloggen Sina Weibo enligt Radio Free Asia.

Visade sitt missnöje

Människor visade sitt missnöje både på gator och i sociala medier.

”Vi kommer inte att tolerera det här! Gå ut på gatorna! Vi är alla medskyldiga till att ha skapat en sådan här värld. Kom igen, barn, låt oss fortsätta vara vid liv!”, skrev en annan.

”Kom igen Chengdus unga! Låt oss börja visa vad vi tycker!”, skrev en annan person.

Nätanvändare lade ut bilder på sig själva med uppmaningar till regeringen om att agera mot luftföroreningarna.

”Låt mig andas! Jag kräver att regeringen agerar”, stod det på ett plakat som en person höll upp.

Skyddsmasker på statyer

Som en proteståtgärd satte invånare skyddsmasker på statyer i Chengdu, varpå ett okänt antal personer fördes bort av polis. I innerstan siktades säkerhetsstyrkor i kravallpolis, skriver The Guardian.

På måndagen var torget Tianfu i stadskärnan fortfarande avspärrat. Polisbilar stod parkerade i mitten av torget och poliser hindrade människor från att beträda platsen.

Fotokopieringsfirmor ombads att kontakta myndigheterna om någon försökte kopiera flygblad med klagomål på smogen. Alla som beställde ett stort antal skyddsmasker skulle också rapporteras.

Myndigheternas reaktion på protesterna uppges ha varit ovanligt stark med tanke på storleken på protesterna. Enligt uppgifter på sociala medier ska en del personer ha stoppats och frågats ut av polis bara för att de bar skyddsmask i samma område som demonstrationen. Minst ett tiotal ska ha gripits.

En miljon förtida dödsfall

Smog är vanligt i större städer i Kina, där det bland annat finns stål- och kolindustri. Enligt vissa studier har föroreningarna orsakat omkring en miljon förtida dödsfall på ett år.

Chengdu har inte lika tung industri som huvudstaden Peking. Trots det var halten av PM2.5-partiklar – som tränger djupt ned i lungorna – under årets första halvår sex gånger över världshälsoorganisationen WHO:s rekommenderade gränsvärde för ett helt år.

På måndagen presenterade regeringen delar av en femårig plan som syftar till att minska luft-, jord- och vattenföroreningar. Målet är att minska partikelkoncentrationerna med 18 procent fram till 2020 i de värsta drabbade städerna. Miljöaktivister är emellertid kritiska och hävdar att åtgärderna inte är tillräckliga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer