Polisingripande skapar stora protester: ”Tio fasansfulla minuter”

Uppdaterad
Publicerad

En film som visar hur en obeväpnad afroamerikansk man utsätts för övervåld i samband med ett polisingripande har väckt avsky och stora protester i USA. Nu uppmanar stadens borgmästare åklagare att åtala en av poliserna.
– Det här är tio fasansfulla minuter som finns dokumenterade som skakar om USA, säger SVT:s korrespondent Stefan Åsberg.

Delar av måndagens gripande i Minneapolis filmades av förbipasserande. Där syns hur mannen, som heter George Floyd, ligger på marken samtidigt som en vit polis trycker sitt knä mot hans hals. Floyd hörs samtidigt vädja till polisen att han inte kan andas.

– Sen sa han sin mammas namn och så dog han, säger vittnet Charles McMillan till SVT.

Efter drygt fem minuter tycks han tappa medvetandet, men polisen behåller sitt knä över halsen.

George Floyd avled senare på sjukhus.

Tusentals i demonstration mot polisbrutalitet

Videon har spridits i sociala medier och väckt avsky och starka fördömanden. Under tisdagen gav sig tusentals människor ut på gatorna i Minneapolis för att demonstrera mot polisbrutalitet.

– Det här är tio fasansfulla minuter som finns dokumenterade som skakar om USA. Det som gör människor extremt upprörda är att det står tre andra polismän runt George Floyd. Men under den här tiden som han gång på gång ber om hjälp och säger att han inte kan andas, så ingriper ingen, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg i Aktuellt.

Utreds för hatbrott

De fyra poliserna har fått sparken och gripandet utreds av FBI. Efter att händelsen blev känd sade stadens borgmästare Jacob Frey: ”Att vara svart i USA ska inte vara en dödsdom”. Nu uppmanar han åklagare att åtala polisen som satte knät i nacken.

– De här poliserna utreds också för hatbrott, säger Stefan Åsberg.

Hur stort är problemet med rasism inom den amerikanska poliskåren?

– Det är svårt att sätta en siffra på det. Men den här debatten finns ständigt här i USA.

Det våldsamma gripandet av George Floyd påminner om flera tidigare fall av polisbrutalitet i USA. I ett uppmärksammat fall i Minneapolis för fyra år sedan sköts en afroamerikansk man till döds med sju skott i sin bil efter att polisen påstått att han försökt nå sitt vapen. Senare visade det sig att han var obeväpnad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protesterna i USA efter George Floyds död

Mer i ämnet