Starka reaktioner efter skjutningen av Shinzo Abe

Uppdaterad
Publicerad

Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe har skjutits till döds under ett kampanjmöte. Politiker i Japan och runtom i världen fördömer nu attacken.

Dödsskjutningen inträffade vid lunchtid på fredagen, kort efter att Shinzo Abe klev upp på podiet utanför tågstationen i Nara i västra Japan.

Den tidigare premiärministern var på plats för att hålla tal inför söndagens val till överhuset, och hade precis börjat tala när två dova smällar hördes och han föll till marken.

Han avled senare på sjukhus av sina skador.

Sittande premiärminister Fumio Kishida kallar dådet för en brutalitetshandling, rapporterar BBC. Han beskriver Abe som en personlig vän som gav honom värdefulla råd och stöd.

– Jag har stor respekt för arvet Shinzo Abe lämnade efter sig och jag uttrycker de djupaste kondoleanser.

”Djupt bedrövad”

Japans förre detta premiärminister Yukio Hatoyama skriver på Twitter att dådet äger rum 20 år sedan Kōki Ishii, då ledamot i representanthuset, mördades.

”Tillåt inte handlingen att blockera yttrandefriheten”, skriver Hatoyama.

– Det här är en mycket, mycket sorgligt ögonblick, säger USA:s utrikesminister Antony Blinken, som befinner sig på ett G20-möte.

Och i sociala medier strömmar det in inlägg från politiker. Beskedet om hans död bemöts av chock och bestörtning från Kina, Indien, Singapore, Turkiet och stora delar av världen.

En talesperson vid Kinas utrikesdepartement uttrycker kondoleanser till Shinzo Abes familj, enligt Reuters. Bland kinesiska nationalister på sociala medier har tongångarna dock varit skadeglada och hånfulla under dagen, rapporterar BBC.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg framför sina kondoleanser på Twitter:

”Djupt bedrövad över det avskyvärda dödandet av Shinzo Abe, en försvarare av demokratin och min vän och kollega under många år”, skriver han.

”Européerna sörjer”

Frankrikes president Emmanuel Marcron är ”djupt chockad över den avskyvärda attacken”.

”Våra tankar går till familjen och vännerna till en stor premiärminister”, twittrar han.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson fördömer våldsdådet i samma ordalag, och beklagar det som hänt.

Europarådets ordförande Charles Michel kallar den tidigare premiärministern för ”en sann vän, hård försvarare av multilateral ordning och demokratiska värderingar”.

”Japan, vi européer sörjer med er”, twittrar han.

Finlands statsminister Sanna Marin skickar via Twitter kondoleanser till Abe och hans anhöriga.

”Chockerande och sorgliga nyheter”, skriver hon.

Det har även kommit reaktioner från svenskt håll.

”Djupt chockad och ledsen över den fruktansvärda attacken mot Shinzo Abe. Våra uppriktiga kondoleanser till hans familj och regeringen och folket i Japan”, twittrar statsminister Magdalena Andersson (S).

Även utrikesminister Ann Linde (S) fördömer attacken och framför sina kondoleanser via Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.