Vladimir Putin och Angela Merkel. Foto: Nyhetsbyrån TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sorg och ilska efter flygkatastrofen

Uppdaterad
Publicerad
Sorg, ilska och bestörtning. Reaktionerna från omvärlden är starka efter flygkatastrofen i Ukraina. Australiens premiärminister Tony Abbott kritiserar Rysslands president Vladimir Putin, som i sin tur kräver en vapenvila.

I Nederländerna beskriver premiärminister Mark Rutte flygkatastrofen som en av de värsta i landets historia.

– Jag är chockad. Alla i Nederländerna är i djup sorg, sa han till tidningen de Volkskrant.

Kung Willem Alexander sa sig följa varje minut av nyhetsrapporteringen om kraschen.

”Vi tänker på familjer, vänner och kollegor till alla passagerare”, sa han i ett uttalande.

Varnar Ryssland

Frankrikes president François Hollande, som befinner sig i Afrika, uttryckte sin solidaritet med de drabbade familjerna i ett uttalande, rapporterar franska The Local.

– Frankrike kräver att allt görs för att sprida ljus runt de omständigheter som orsakat tragedin, sa presidenten i uttalandet.

Han varnade också Ryssland för att stå i vägen för en internationell utredning.

Putin kräver vapenvila

Enligt franska utrikesdepartementet ska fyra fransmän ha funnits ombord på planet, men det är ännu inte bekräftat.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger, enligt Reuters, att det krävs eldupphör i Ukraina för att utredningen av kraschen ska underlättas. Merkel anser också att ”mycket talar för att planet sköts ned”.

– Vi måste ta det här på största allvar, sa Merkel.

Även Rysslands president Vladimir Putin krävde i ett uttalande på fredagseftermiddagen att båda parter ska lägga ned sina vapen och delta i samtal.

FN-kondoleanser

EU:s utrikeschef Catherine Ashton vill se en internationell utredning kring katastrofen.

”Omständigheterna måste klargöras utan dröjsmål och en internationell utredning behöver kasta ljus över den här tragedin. Vi uppmanar alla parter i regionen att ge fullständigt tillträde till nedslagsplatsen, och vi uppmanar alla till att samarbeta”, sa hon i ett uttalande.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon utryckte på en presskonferens sina kondoleanser till de drabbades familjer, och krävde en fullständig utredning av katastrofen.

– Jag följer rapporterna noggrant tillsammans med FN-organet Internationella civila luftfartsorganisationen (ICAO). Det finns ett tydligt behov av en fullständig och öppen utredning, sa Ban Ki-Moon till reportrar på FN:s högkvarter.

Australisk ilska

Australiens premiärminister Tony Abbott reagerade starkt på den ryske presidenten Vladimir Putins uttalande om att Ukraina bär ansvaret för flygkatastrofen.

– Att Ryssland kan säga att det inte har något att göra med katastrofen eftersom det skedde i ukrainskt luftrum håller inte för en seriösare granskning, sa Tony Abbott till reportrar i Australiens huvudstad Canberra.

Han varnade också Ryssland för att stå i vägen för en internationell utredning. Enligt Malaysian Airlines fanns 27 australier med på flyget.

Tony Abbott har utlyst en nationell sorgedag och i Australien under lördagen för att hedra alla som förlorade sina liv vid kraschen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet