Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT har fått följa med den första dörrknackningskampanjen på Egyptens konservativa landsbygd som uppmanar familjer att använda preventivmedel. Foto: Pernilla Edholm / SVT Nyheter

Statlig kampanj i Egypten ska få folk att skaffa färre barn

Uppdaterad
Publicerad
I arabvärldens folkrikaste land Egypten föds ett barn var femtonde sekund, och befolkningen ökar med flera miljoner varje år. Ett gigantiskt problem och lika allvarligt som terrorism anser landets president Abdul Fatah al-Sisi. Nu ska en statlig kampanj få familjer att inse att det ”räcker” med två barn.

Nahla Abdelaziz har två söner och en dotter och tycker egentligen att det är lagom. Men ett fjärde barn skulle ändå vara en gåva, säger hon när SVT Nyheter möter henne på trappan till hennes hem i Fayoum söder om Kairo.

– Här i Egypten säger man att det ger styrka och inflytande att ha många barn. Min granne har sju barn tillexempel, en annan granne har fem.

Snart 100 miljoner människor

Att ha många barn har länge sett som en garanti för en framtida försörjning i arabvärldens folkrikaste land, särskilt på landsbygden där jordbruken behöver arbetskraft.

Men i dag när Egyptens befolkning närmar sig 100 miljoner försöker regeringen ändra på det tänkesättet. Varje år blir egyptierna 2,6 miljoner fler, samtidigt som ökenlandet lider allt större brist på vatten och arbetslösheten ökar. President Abdel Fattah el-Sisi har sagt att de två stora hoten mot Egypten är terrorismen och befolkningsökningen.

Kampanj för färre barn

Den statliga kampanjen ”Två räcker” riktar sig till kvinnor på den konservativa landsbygden med uppmaningen att inte skaffa fler än två barn. Och Nesma Mohammed går rakt på sak, även om ämnet kan vara känsligt. Hon går från dörr till dörr i byarna och uppmanar familjer att skaffa färre barn. P-piller och p-sprutor är subventionerade av staten och kostar bara motsvarande någon krona.

– Ursäkta jag ska inte ta mycket av din tid Jag vill bara tala om en liten sak, säger hon när hon när Nahla Abdelaziz öppnar dörren till sitt hem.

– Jag vill fortsätta vårt samtal från förra gången om familjeplanering. Du berättade för mig att du använder spiral. Gör du fortfarande det? frågar hon.

Nesma uppmanar familjer att använda preventivmedel. Foto: Pernilla Edholm/SVT

”Känsligt att gå hem till folk så här”

Enilgt Nesma finns det många spridda myter och missuppfattningar om preventivmedel i Egypten. En del av kampanjen är seminarier med religiösa ledare som gör klart att preventivmedel inte är emot kristendom eller islam.

– Samtidigt är det känsligt att gå hem till folk så här. Du lägger dig i familjens privatliv på många sätt. Genom att tala om hur många barn de har och om vilka preventivmedel de kan använda. Men jag tycker att det är ett roligt och viktigt jobb, säger hon.

I egyptiska skolor finns ingen sexualundervisning. Randa Fares på Egyptens socialministerium säger att ”Två räcker”-kampanjen går ut på att ändra ett sätt att tänka.

– Det är inte enkelt, särskilt när familjer oroar sig för sin framtida försörjning. Men samtidigt förändras hela samhället och alla känner av hur dyrt det är att ha flera barn, säger hon.

Fler barn i hopp om en son

Nesma Mohammed menar att familjer som har flera döttrar ofta skaffar fler barn i hopp om att få en son.

– Jag säger till dem att en dotter kan försörja dem lika bra som en son om de ger henne en bra uppväxt. Också kvinnor kan bli läkare och ingenjörer, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer