Händelserna i Katalonien kan få dominoeffekt inom Europa. Foto: TT

Statsvetare: Inte särskilt troligt att Europa får ett nytt land

Publicerad

Trots den katalanska regeringens ambition att bilda ett självständigt Katalonien är sannolikheten för att vi på onsdag står med ett nytt europeiskt land inte särskilt stor, säger Torbjörn Larsson, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Det har gått tio dagar sedan folkomröstningen i Katalonien när en majoritet i ett val med lågt valdeltagande sa ja till självständighet. På tisdag kväll väntas regionens president hålla ett tal och eventuellt utropa självständighet, men eftersom Spanien redan i förväg sagt att det inte kommer bli tal om att regionen bryter sig ut ser det mörkt ut för den katalanska regeringen, säger Torbjörn Larsson, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

För att en region ska kunna bryta sig ut och bilda ett eget land krävs samförstånd med staten den har tillhört.

Kataloniens självständighetskamp

Som exempel nämner Torbjörn Larsson ett par relativt färska europeiska försök. Skottlands 2016 och Tjeckoslovakiens framgångsrika separation 1990.

– Även när det kommer till Jugoslavien så var man överens om att alla ville bli självständiga. Sedan utbröt ett krig för att man inte kom överens om hur stora länderna skulle vara, men det fanns ingen ambition att regera tillsammans och i Spanien är ambitionen att hålla samman staten mycket stark.

”Brukar ha bättre stöd”

Dessutom är det inte helt tydligt hur många kataloner som ens vill ha självständighet. När omröstningen hölls röstade endast 42 procent.

– Den här typen av omröstningar brukar ha bättre stöd. Folkomröstningen nu kan inte uppfattas som särskilt legitim, men å andra sidan har de röstat fram separatister i tidigare val.

Torbjörn Larsson tror att det mest sannolika scenariot är att Spanien ogiltigförklarar styret i Katalonien.

– De kan säga att från och med nu styrs det direkt från Spanien och då är frågan vad som händer med frihetskämparna i Katalonien. Man kan utlysa ett nyval i regionen och kanske få separatisterna att samarbeta. Jag kan inte se hur de på något enkelt sätt kommer att trassla sig ur detta. Det kommer att ha väldiga konsekvenser, säger han.

Kan få dominoeffekt

Händelserna i Katalonien kan få dominoeffekt inom Europa, i till exempel Belgien, södra Frankrike och de tyska delstaterna. I förlängningen skulle det tillsammans med den politik EU leder kunna göra att flera statsbildningar inom EU spricker och EU till slut blir en union av flera småstater.

– Om EU har en gemensam valuta, och utrikes- och försvarspolitik försvinner mindre regioners behov av skydd från en stat, säger Torbjörn Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet