Demokraten Alexandria Ocasio-Cortez har blivit invald i kongressen efter kampanjer om mer social rättvisa och allmän sjukvård. Foto: AP

Statsvetare: ”Positiv Trump-effekt att fler kvinnor engagerat sig politiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Fler kvinnor än någonsin tidigare har kandiderat till den amerikanska kongressen.

– Att fler kvinnor tagit steget att kandidera är en positiv effekt av president Trumps tid vid makten, säger Elisabeth Walentin, statsvetare och PR-konsult.

Av de 80 kvinnor som hittills är klara för inval i representanthuset i mellanårsvalet är 69 demokrater. Av de 28 politiker som för första gången tar plats i kammaren är 27 kvinnor.

Alla kan nå toppen

– Många kvinnliga politiker blev pessimistiska om sina chanser sedan Hillary Clinton förlorat presidentvalet trots sin stora politiska erfarenhet. Men Donald Trump hävdar hela tiden i sin retorik att alla kan nå den politiska toppen i USA. Kan han – så kan jag, resonerar nu många kvinnor som inte vågat kandidera förr, säger Elisabeth Walentin, statsvetare med bakgrund i USA:s demokratiska parti.

Mellanårsval i USA 2018
Statsvetaren Elisabeth Valentin anser att president Trump har fått fler kvinnor att engagera sig politiskt. Foto: SVT Nyheter/Ingrid Thörnqvist

Kvinnomarscherna och presidentens uttalanden om kvinnor har skapat ett ökat engagemang, anser Elisabeth Walentin.

För första gången har två kvinnor från USA:s ursprungsbefolkning blivit invalda i kongressen. En av dem, demokraten Sharice Davids från Kansas är advokat, lesbisk och kampsportare.

Demokraten Ilhan Omar är den första muslimska kvinna som tar plats i den amerikanska kongressen. Foto: AFP/Stephen Maturen

Demokraten Ilhan Omar från Minnesota är den första muslimska kvinna och den första med flyktingbakgrund att ta plats i kongressen.

Yngsta kvinnan

Den radikala vänsterpolitikern Alexandria Ocasio-Cortez från New York är med sina 29 år den yngsta kvinnan att väljas in i kongressen. Hon har kampanjat för allmän sjukvård, vilket varit ett dominerande tema bland de demokratiska kandidaterna i mellanårsvalet.

Demokraten Stacy Abrams hade hoppats bli USA:s första kvinnliga svarta guvernör i delstaten Georgia men verkar med knapp marginal förlora mot republikanen Brian Kemp.

Demokraternas kandidat för guvernörsposten i Georgia, Stacy Abrams, lyckades inte besegra den republikanske kandidaten Brian Kemp. Foto: Reuters/Lawrence Bryant

– Tidigare hade många kvinnliga politiker fått rena kamikazeuppdrag genom att försöka utmana populära och självklara vinnare. Men i det här valet är det fler kvinnor som valts in än tidigare från båda politiska läger, säger Elisabeth Walentin till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mellanårsval i USA 2018

Mer i ämnet