Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås om hur Mandelas parti ANC blev korrupt. Foto: Johan Ripås/SVT

Statsvetare: Sydafrikaner har röstat på ANC – trots en sanslös korruption

Publicerad

Sydafrikas regeringsparti ANC har härjats av en lång rad korruptionsavslöjanden.

Det senaste kom bara för några månader sedan då parlamentets talman Nosiviwe Mapisa-Nqakula tvingades avgå efter misstankar om miljonmutor.

– ANC vet att folk röstar på dem oavsett vad de gör. Det har lagt grunden till en sanslös korruption, säger statsvetaren William Gumede till SVT på plats i Johannesburg.

I slutet av 2016 briserade det så kallade State Capture-avslöjandet i Sydafrika. Den förre presidenten Jacob Zuma och andra ledande ANC:are anklagades för att i princip rånat den sydafrikanska staten på mångmiljardbelopp ihop med de indiska bröderna Gupta.

Men trots att skandal efter skandal har rullats upp inom ANC har folk ändå fortsatt rösta på dem. Så mycket att partiet haft egen majoritet sedan 1994. För många kan det framstå som en gåta.

– Miljoner i Sydafrika har traditionellt sett på ANC som man ser på sitt fotbollslag. Man stödjer dem oavsett resultat. Det beror på att flera generationer har ANC att tacka svartas frigörelse, säger statsvetaren William Gumede.

Men hur kan man stödja ett parti när det rapporterats om så mycket korruption?

– Det har helt att göra med ANC:s historia. Människor dömer dem inte för vad de gör i dag, utan för vad de gjorde bakåt i tiden. Man har fortsatt att rösta på dem av emotionella skäl, säger William Gumede.

Men i årets val spår de flesta att en förändring kommer att ske. Sydafrikas befolkning har många unga människor, som inte har samma emotionella förhållande till ANC.

Kan förlora majoritet

Regeringspartiet spås hamna under 50 procent och därmed tvingas att ingå i en koalition om man vill sitta kvar vid makten.

– Det är helt nödvändigt. En koalition innebär insyn och transparens för människor utanför ANC. Och landet är i så dåligt skick efter ANC-åren att vem som än vinner bör bilda koalition. Vi behöver breda lösningar för våra stora problem med ekonomin, brottsligheten och infrastrukturen, säger statsvetaren William Gumede.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.