Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Många vänsterväljare nobbade Die Linke för Socialdemokraterna, menar, Ann-Kristin Kölln, lektor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Foto: EPA/SVT

Statsvetaren: Därför flydde väljarna tyska vänstern

Publicerad

Det tyska vänsterpartiet Die Linke gjorde under gårdagen ett katastrofval. Nästan varannan av partiets tidigare väljare röstade på ett annat parti – något som främst kan förklaras av Socialdemokraternas nya vänsterprofil, enligt statsvetaren Ann-Kristin Kölln.

– Det är en stor överraskning och kan leda till att de till slut trillar ur Bundestag, säger Ann-Kristin Kölln till SVT Nyheter.

Analyser av väljarnas rörelser sedan förra valet visar att många vänsterväljare nobbat Die Linke för Socialdemokraterna.

Enligt Ann-Kristin Kölln, lektor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, beror resultatet inte så mycket på eventuella snedsteg som vänstern gjort under valrörelsen. Tvärtom tycker hon att de gjort många goda strategiska val, men förgäves.

– När Socialdemokraterna skiftade sin politik mot mitten så bytte många väljare till Die Linke, men nu ser vi att de kommer tillbaka. Trots att Olaf Scholz inte är en vänsterkandidat så är partiledarskapet väldigt vänsterinriktat, säger hon.

– Socialdemokraterna är inte längre ett mittenparti. Kampanjmanifestet är mer vänster än under tidigare valkampanjer. Det är min bästa förklaring till varför det gick som det gick för Die Linke.

Högernationalisterna backade

På den motsatta kanten av den politiska skalan gjorde Alternativ för Tyskland ett något sämre val än senast. Partiet backar 2,3 procent, men gjorde enligt Ann-Kristin Kölln ett förvånansvärt bra val.

– De har fortfarande drygt tio procent. Detta trots att valet inte handlat om invandring eller andra sakfrågor där de brukar vara starka. Valet har mest handlat om klimat och corona, säger hon.

– De två procent som inte längre röstar på AFD röstade den här gången inte alls. Det är inte så att de gick till ett annat parti, utan de stannade hemma. De känner sig inte representerade av något annat parti.

Hör Ann-Kristin Kölln berätta mer om de tyska ytterkantspartierna i valet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer