Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Meloni talar till den typiske väljaren – och en mer extrem grupp”

Uppdaterad
Publicerad

Fascismen har förpassats till historien, säger Giorgia Meloni, som kan bli Italiens nästa premiärminister.

Men experter är skeptiska till att partiet Italiens bröder helt gjort upp med sitt arv.

– I sina tal och på sina möten vänder hon sig också till en mer extrem grupp, säger statsvetaren Daniele Albertazzi.

25 september hålls nyval i Italien. Valupptakten har till stor del kommit att handla om segertippade Italiens bröder och partiets fascistiska bakgrund.

Partiets ledare Giorgia Meloni gick som 15-åring med i MSI – ett parti som bildades av anhängare till Benito Mussolini efter andra världskriget.

Utrikesbyrån

Idag tar hon avstånd från fascismen och sagt att ”den italienska högern förpassat fascismen till historien sedan decennier tillbaka”.

”Finns det nyfascister i partiet? Absolut”

Men många är skeptiska till att partiet helt klippt banden till fascismen.

– Är Italiens bröder ett fascistiskt parti sett till deras förslag? Det tycker jag inte. Finns det nyfascister och postfascister i partiet? Absolut.

Det säger Daniele Albertazzi, en statsvetare som studerat högerpopulismens framväxt i Europa. Enligt honom riktar sig Meloni till två olika sorters publik.

– På tv vänder hon sig till den typiske väljaren. Men i sina tal och på sina möten vänder hon sig också till en mer extrem grupp. Hon vill få båda grupperna med sig.

Enligt Albertazzi är partiet snarare är att betrakta som högerradikalt än fascistiskt.

Kopplingar till Trump

Själv liknar Giorgia Meloni sitt parti med brittiska Tory och Republikanerna i USA.

Enligt statsvetaren Nathalie Tocci, chef för Istituto Affari Internazionali, en tankesmedja i Rom, har Meloni nära band till Donald Trump och hans krets.

– Det skulle jag säga är hennes mest utvecklade internationella kopplingar. Hon var anhängare till Trump, säger Nathalie Tocci.

Enligt Tocci följer många av de idéer som hon för fram samma linje.

– Det är för mig mer oroväckande än hennes fascistiska rötter. För det väcker frågan om vad det innebär att vara fascist på 2000-talet. Det oroar mig mer om hon har en bakåtsträvande politik när det gäller mänskliga rättigheter eller migration.

Utrikesbyrån: Mussolinis flamma går att på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet