Det var i går som Donald Tusk twittrade om Donald Trump: ”Tack vare honom har vi inte längre några illusioner. Vi inser att om man behöver en hjälpande hand så hittar man den längst ut på sin egen arm.” Foto: TT (Arkiv)

Stefan Löfven kritiserar Donald Tusk för tweet

Publicerad

EU-rådets ordförande var ovanligt hård i en kommentar på Twitter riktad mot USA:s president Donald Trump i går. Nu får han kritik från statsminister Löfven på väg in på EU-toppmötet i Sofia.

– Jag skulle inte använt det uttrycket. Jag förstår inte att vi håller på att gå i en riktning där allvarlig, seriös diplomati ska hanteras med Twitter, och twitterkommentarer. Jag tycker inte det är rätt, säger Stefan Löfven (S).

Fick stor spridning

Inför EU-ledarnas middag i går twittrade rådsordförande Tusk ut en kommentaren: ”Vem behöver fiender när man har sådana vänner”. Vidare skrev Tusk:

”Men allvarligt, EU borde vara tacksamma. Tack vare honom har vi inte längre några illusioner. Vi inser att om man behöver en hjälpande hand så hittar man den längst ut på sin egen arm.”

Kommentarerna fick snabbt stor spridning.

”28 EU-länder mot USA”

Stora delar av middagen på onsdagskvällen handlade om hur EU ska svara på en del av de beslut som USA:s president Trump fattat nyligen. Om ståltullar och avhoppet från Iranavtalet. Ofta har besluten kommunicerats först i sociala medier, just via Trumps twitterkonton. En av SVT Nyheters källor beskrev stämningen under middagen som ”28 EU-länder mot USA”. Spänningen mellan de båda partnerna är sämre än på mycket länge.

– Situationen är naturligtvis allvarlig. Amerikanarna säger att man vill lämna Parisavtalet, och så skyddstullar och Iran-avtalet. Det är klart det underlättar inte. Men vi måste kunna hantera det också, säger Stefan Löfven (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer