Foto: TT

1.600 svenskar fastnade i Alperna

Uppdaterad
Publicerad

30.000 gäster har suttit fast i den franska skidorten Val Thorens. Detta efter att två stora stenblock på 50 ton blockerat den enda resvägen från orten.

De cirka 1.600 svenska ungdomar som har suttit fast i franska Val Thorens är nu på väg hem till Sverige. Två stora stenblock på runt 50 ton rasade ner i ett jordskred och blockerade den enda resvägen till och från orten på fredagen.

Efter att franska myndigheter inspekterat vägen och röjt undan stenblocken öppnade den åter för trafik under lördagseftermiddagen.

Researrangören Nortlander Ski-Tours har haft runt 1.000 gäster i alporten.

– Vi har skickat iväg åtta stora dubbeldäckare med ungdomar som ska till Stockholm. Vi får hem alla bussresenärer i kväll. Sedan har vi tre flygplan som väntar på dem som inte hann med sina plan i dag. Det finns också hotell i Grenoble för dem som inte kommer med flyg i kväll, säger företagets vd Toke Hyldgaard.

”Tveksamt om vi hinner till skolan”

17-årige Gustav Birol från Nacka har varit på skidsemester i Val Thorens och skulle åka hem i dag.

– Vi skulle ha åkt 9.30 nu i morse, vi får se nu om vi ens kommer iväg i dag. Vi börjar ju skolan på måndag och det är tveksamt om vi hinner dit, sa Gustav Birol när han intervjuades tidigare under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.