På toppen av Mount Everest kan köerna så här års ringa sig långa, ibland med dödlig utgång i den för människokroppen påfrestande miljön. Bilden kommer från projektet Project Possible som klättraren Nirmal Purja driver. Foto: TT

Stigande dödssiffra i trängsel på Mount Everest

Uppdaterad
Publicerad

Frusna bergsmassiv och snöig enslighet – ja, vad förknippar du med Mount Everests topp? Något få kanske tänker på är livsfarlig trängsel och timslånga köer. På bara en vecka har sju människor mist livet och den siffran befaras nu stiga ytterligare.

En enorm kö ringlade sig längs med Mount Everest krön när klättrare i veckan samlades från såväl den kinesiska som den nepalesiska sidan av berget, i hopp om att nå världens högsta bergstopp.

Enligt internationella medier var trängseln på onsdagen bland den värsta någonsin med över 200 personer i timslånga köer. Det trots ogästvänliga omständigheter, där den höga höjden – 8 848 meter vid toppen – och tunn luft är påfrestande för människokroppen.

Dog efter timmar av köande

Höjdsjuka och förfrysning är allvarliga faror, och på torsdagen kom uppgifter om att årets dödstal har stigit till tio med ytterligare två saknade. Sju av dödsfallen, de senaste, har inträffat inom loppet av en vecka.

– Ytterligare två indiska klättrare har dött på Everest i går, säger Mira Acharya, taleskvinna för Nepals turistdepartement till nyhetsbyrån AFP, medan ett tredje dödsfall bekräftades av expeditionsarrangörer.

Alla tre ska enligt medieuppgifter ha avlidit på väg ner från berget, där klättrare köade i flera timmar även på torsdagen. En av de två indierna, en 27-årig man, ska ha dött efter att ha fastnat i köerna i över tolv timmar.

Rekordmånga tillstånd

Bestigning av Mount Everest är en lukrativ industri och Nepal har i år utfärdat 381 tillstånd, vilket är rekordmånga. Flaskhalsar har uppstått på väg upp till toppen eftersom dåligt väder begränsat antalet dagar då klättring är möjligt.

Inklusive guider väntas cirka 750 personer vandra uppför berget den vägen under årets säsong. Ytterligare 140 har fått tillstånd att bestiga Everest från den nordliga sidan, enligt uppgift från arrangörer AFP. Det kan innebära att det totala antalet stiger över fjolårets rekord på 807 personer som besteg berget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.