Kvinnor och barn i al-Hol-lägret. Foto: Baderkhan Ahmad/AP

Analys: ”Stigande oro för hur corona drabbar Syrien”

Publicerad
Analys ·

Syrien har länge hävdat att man inte har något fall av corona. Nu stiger oron efter att landets första fall av smittan bekräftats.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Syriens hälsominister har bekräftat att landet fått sitt första kända fall av COVID-19. Enligt myndigheterna rör det sig om en 20-årig kvinna som rest in i Syrien ”från utlandet”.

Redan tidigare har det funnits misstankar om smitta i det krigsdrabbade landet. Skolor, parker och restauranger stängda sedan ett par veckor, och i dag stoppades också all kollektivtrafik. Från och med i morgon kommer det att bli förbjudet att resa inom Syrien.

Coronapandemin

Fångar har släppts ut ur fängelser och bagerier har beordrats stänga sin försäljning eftersom långa brödköer betraktas som en smittorisk. Istället ska bröd levereras till hemmen.

Kan spridas snabbt

Samtidigt är Syriens sjukvård i spillror efter nio år av krig. Humanitära organisationer fruktar nu att coronaviruset kan sprida sig snabbt bland de miljoner internflyktingar som lever här.

Syrien är nära allierat med Iran, det land i Mellanöstern som drabbats hårdast av COVID – 19. Hittills har 1817 personer dött av viruset i Iran

Många länder stoppade flygtrafiken från Iran redan för flera veckor sedan. Men enligt lokala källor har flygtrafiken från Iran till Damaskus fortsatt trots pandemin.

Ny kris

I Idlibprovinsen i nordvästra Syrien har en miljon människor tvingats på flykt undan upptrappade strider sedan i december. Många lever i överfulla läger nära gränsen till Turkiet. FN har tidigare anklagat Syriens allierade Ryssland för att medvetet bomba sjukhus, en handling som kan innebära krigsbrott.

Samtidigt säger källor i det kurdkontrollerade nordöstra Syrien att man saknar möjligheter att testa för Coronaviruset. Ett år har gått sedan kurdledda styrkor med stöd av USA segrade över terrororganisationen IS i området. Den fattiga och isolerade delen av Syrien fruktar nu att man står inför en ny kris.

I Al Hol-lägret i nordöstra Syrien lever 70 000 IS-anhängare och deras familjer. Hälften av invånarna i lägret är barn. En läkare i lägret bekräftar för SVT att det inte finns testkit för Coronavirus i hela den vidsträckta kurdkontrollerade delen av Syrien. Här saknas enkla ting som filtar, rent vatten och mediciner.

”Lägret är som en karantän i sig. Just nu hoppas vi bara på att viruset inte kommer hit” säger han till SVT.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet