SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren om Stena Impero som släpptes på fredagsmorgonen. Foto: TT/SVT

Stina Blomgren: ”Fartyget en bricka i ett större politiskt spel”

Uppdaterad
Publicerad

Svenskägda Stena Impero har lämnat Iran efter drygt två månader. Flera faktorer ligger troligtvis bakom frisläppandet, enligt SVT:s korrespondent Stina Blomgren.

– Det här fartyget är en bricka i ett större politiskt spel, säger hon.

Diplomatiska samtal, förhandlingar med rederiet eller andra påtryckningar. Det är oklart vad som låg bakom att Iran på fredagen tillät oljetankern Stena Impero att lämna hamnen och ta sig ut på internationellt vatten. Beslaget uppgavs ha varit en hämndaktion för att Storbritannien två veckor tidigare tagit en iransk oljetanker i beslag i Gibraltar.

Enligt SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren är det troligtvis flera faktorer som har spelat in.

– Irans utrikesminister var i Sverige i slutet av augusti och då var det här en av talepunkterna. Då var rederiet, precis som svenska UD, väldigt aktiva för att Stena Impero skulle släppas, säger hon.

Diplomati spelade roll

Även statsminister Stefan Löfven (S) utrikesminister Ann Lindes (S) möte med den iranska presidenten i New York i veckan kan ha spelat in, menar Stina Blomgren.

– Men det har också att göra med att det iranska oljefartyg som togs i beslag utanför Gibraltar två veckor tidigare släpptes, då ökade chanserna för Stena Impero att också släppas.

Enligt Stina Blomgren är det svårt att säga att det var en viss ministers möte med en annan som var avgörande för att tankern skulle släppas.

– Det är ett stort politiskt spel som har pågått och det här fartyget är en bricka i det. Men jag tror att både diplomatin och rederiets förhandlingar har spelat en stor roll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.