SVT:s korrespondent Stina Blomgren menar att krisen i Libanon inte är över. Foto: SVT

Stina Blomgren: Krisen i Libanon är inte över

Publicerad

På söndagen dementerade Libanons avgående premiärminister Saad al-Hariri att han befinner sig i Saudiarabien mot sin vilja. Han sa också snart kommer att resa hem till Libanon. Men SVT:s Stina Blomgren på plats i Beirut menar att krisen inte är över.

– Han sa också att han skulle kunna tänka sig att sitta kvar som premiärminister om det Iran-stödda Hizbollahs inflytande minskar i Libanon, säger Stina Blomgren i SVT:s Agenda.

Stina Blomgren säger också att Irans inflytande i Libanon har ökat under kriget i Syrien.

Agenda

– Iran är ju Saudiarabiens ärkefiende, alltså den nation som Saad al-Hariri är allierad med och där han befinner sig nu, säger Stina Blomgren.

Ser pressad ut

Libanons president Michael Aoun har sagt att premiärministern inte befinner sig i Saudiarabien av egen fri vilja, vilket Saad al-Hariri dementerade i en tv-intervju i sitt hem på söndagen.

Aoun menar att det är Saudiarabien som ligger bakom hans avgång.

– Dels handlar det om sättet han meddelade sin avgång på, att det skedde via ett förinspelat tv-meddelande i saudisk tv. Även att hans närmsta medarbetare var så förvånade, att det här kom som en blixt från klar himmel för dem. Också nu i intervjun ikväll i libanesisk tv så ser premiärminister Saad al-Hariri pressad och medtagen ut, säger Stina Blomgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet