Skådespelaren Felicity Huffman på väg till rättegångsförhandlingar i Boston. Huffman anklagas för att ha mutat till sig ett bättre provresulatatet åt sin dotter. Foto: Joseph Prezioso/AFP/TT

Hollywood-stjärnan erkänner sig skyldig i mutskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren och ”Desperate housewives”-stjärnan Felicity Huffman riskerar fyra månaders fängelse för att ha betalat mutor i syfte att få sin dotter antagen till ett toppuniversitet i USA.

Huffman är en av de 50 personer som anklagas för delaktighet i en omfattande muthärva som skakat USA, där rika föräldrar på olika sätt mutat till sig universitetsplatser åt sina barn, rapporterar Reuters.

Inför en domstol i Boston erkände Huffman, vilket hon tidigare gått ut med, sig skyldig till att ha betalat motsvarande 140 000 kronor för att dottern skulle få höga poäng på ett inträdesprov.

Pengarna tvättades via en välgörenhetsorganisation upprättad av William Singer, som beskrivs som hjärnan bakom bedrägerierna och som ansvarade för den lokal där Huffmans och de andra föräldrarnas barn skrev sina prov.

I tårar inför rätten

I domstolsförhören sade Huffman i tårar att hennes dotter haft läs- och skrivsvårigheter under hela sitt liv, skriver TMZ. Huffman, gift med skådespelaren William H. Macy, sade också att dottern varit helt ovetande om bedrägeriet och provfusket.

Hittills har 14 föräldrar erkänt sig skyldiga till brott sedan muthärvan började nystas upp i mars med flera gripande som följd.

Flera Hollywoodkändisar anklagas för inblandning i härvan som i amerikansk media har kallats för den värsta mutskandalen i modern tid gällande inträdesfusk till elitskolor runt om i USA, skriver The Guardian.

Fusket ska ha börjat 2011 och omsatt miljontals amerikanska dollar och inkluderat elituniversitet som Yale, Stanford, University of Southern California och Georgetown university.

Ett sätt att fuska till sig en studieplats har varit genom att muta idrottstränare till att rekrytera barnen till skolornas idrottslag och utfärda falska idrottsliga prestationer.

Huset fullt-skådis nekar till brott

Även ”Huset fullt”-skådespelaren Lori Loughlin är misstänkt i muthärvan. Loughlin och hennes make anklagas för att ha betalat motsvarande 4,6 miljoner kronor för att få in sina två döttrar på ett elituniversitet men Loughlin nekar till brott.

Felicity Huffman greps den 20 mars men släpptes på fri fot igen efter att ha betalat en borgensumma.

Åklagaren valde att inte åtala Felicity Huffman för pengatvätt, något som de planerar att göra när det gäller de föräldrar som inte erkänt brott. Dom i fallet kommer i september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.