Stöd på väg till banker i Aten

Publicerad

Greklands fyra största affärsbanker får i veckan kapitaltillskott från eurozonens krisfond EFSF, enligt bankkällor. Det uppges röra sig om motsvarande 163 miljarder kronor.

-Med dessa EFSF-obligationer kan vi återigen finansiera oss hos Europeiska centralbanken (ECB), säger en bankkälla till Reuters.

EFSF skickade redan i april, inom ramen för det andra stödprogrammet till krislandet Grekland, över totalt 25 miljarder euro till en grekisk stabilitetsfond för finanssektorn.

Det är ur denna pott som de grekiska bankerna nu får stöd på 18 miljarder euro (163 miljarder kronor).

-Obligationerna förs över i slutet av veckan. Det är bara tekniska detaljer som återstår, bekräftar en bankkälla för TT.

23 miljarder till

Från EFSF ska det i framtiden komma 23 miljarder euro till, enligt krisfondens presschef Christof Roche.

Löptiderna på obligationerna är på 6-10 år, enligt Roche, som i dagsläget säger att det är svårt att avgöra när det kan bli aktuellt att föra över resten till Aten.

De 48 miljarder som har öronmärkts för stöd till grekiska banker utgör en del av de totalt 109 miljarder euro som EFSF bidrar med till Grekland i det andra stödprogrammet.

Ovanpå EFSF-stödet kommer nödlån från Internationella valutafonden på 28 miljarder euro, kortfristiga lån från ECB på 35 miljarder och 15 miljarder euro i kontant ersättning finansierad av EFSF till alla privata obligationsägare som gick med på Greklands historiska skuldnedskrivning tidigare i år.

ECB stoppade i förra veckan likviditetslån till flera grekiska banker då de hade för låg kapitaltäckning och därmed inte kunde erbjuda någon säkerhet för lånen. Bankerna fick då i stället använda nödlån, så kallade ELA-lån, som enligt ECB kommer att finnas tillgängliga fram tills de grekiska bankerna kan få reguljära likviditetslån från ECB-lån.

Fakta: Femte året av recession

Visa

Eurolandet Grekland är inne på femte året av recession. Landet har trots omfattande åtstramningspaket stora obalanser i den offentliga ekonomin.

Åtgärdas inte dessa med hjälp av utlovade budgetåstramningar på över 11 miljarder euro 2013-2014 kan EU och IMF avbryta utbetalningar av nödlån till Grekland, vilket många befarar ska leda till att Grekland tvingas börja trycka upp en egen valuta i stället för euron.

Grekland står den 17 juni inför ett andra nyval efter det att ett nyval den 6 maj resulterade i ett parlament som var för splittrat för att det skulle gå att en regering med stöd av en majoritet. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Greklands ekonomiska kris

Mer i ämnet