• Viktigt meddelande:

    Det brinner på Sävar såg strax utanför Umeå med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i vindriktningen att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Demonstranter från Gula Västarna i Paris kastar tillbaka tårgasgranater som polisen skjutit Foto: Zakaria Abdelkafi, Afp / TT

Stökigt vid ”Gula västarna”-protest i Paris

Publicerad

Våldsamheter har utbrutit mellan polis och demonstranter vid protester i Paris och en demonstrant ska ha mist en hand. Det är den trettonde lördagen i rad som Gula västarna-rörelsen demonstrerar med mycket av ilskan riktad mot president Emmanuel Macron.

Vita tårgasmoln har stigit över områden nära Champs-Élysées i Paris, där polis och demonstranter drabbat samman för den trettonde veckan i rad. Det var tidigt på lördagseftermiddagen som oroligheterna utbröt, enligt nyhetsbyrån AP.

Cirka 10 demonstranter hade gripits vid tre-tiden svensk tid.

En skadade handen

En demonstrant ska ha fått handen avsliten i samband med oroligheterna, enligt franska tidningen Le Figaro, som hänvisar till nyhetsbyrån AFP:s korrespondent på plats. Polis bekräftar att en demonstrant skadat handen och vårdas av räddningspersonal, men orsaken till skadan är inte omedelbart känd.

Franska medier rapporterar att det kan röra sig om att en chockgranat från polisens sida exploderat och skadat mannens hand, något som enligt AP dock ej bekräftats.

Demonstranterna i den franska huvudstaden har passerat Nationalförsamlingens byggnad och väntas avsluta sin vandring vid Eiffeltornet.

Macron vinner mark

Gula västarna-protesterna har fått ut hundratusentals fransmän på gatorna under de gångna tre månaderna och somliga har nu försökt föra över de framgångarna till formella val. Det försvåras av det faktum att rörelsen saknar en tydlig gemensam idé eller ledare och är splittrad i många frågor, enligt AP.

Emmanuel Macron – i centrum för många demonstranters ilska – förefaller också ha viss framgång i att vinna tillbaka mark i sina försök att dämpa protesterna, och opinionsundersökningar pekar på ett växande stöd för presidenten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer