Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Foto: AP Photo/Olivier Matthys/TT

Stoltenberg: Ungern godkänner Finlands Natoansökan på måndag

Uppdaterad
Publicerad

Ungern ratificerar Finlands Natoansökan på måndag – men inte Sveriges. Det bekräftar Natochefen Jens Stoltenberg, enligt TT.

”Det finns inga skäl att inte gå vidare med båda länderna samtidigt”, säger utrikesminister Tobias Billström (M) i en kommentar till SVT Nyheter.

Förra veckan uppgav Fidesz, det ledande partiet i Ungern, för Reuters att man den 27 mars tänker rösta för att ratificera Finlands Natoansökan. Nu bekräftar Natochefen Jens Stoltenberg att Ungern ska godkänna Finlands medlemskap på måndag, rapporterar TT.

Han ger beskedet på en presskonferens i Bryssel.

– Jag talade i morse med Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto och han bekräftade att det kommer att hållas en omröstning den 27 mars i det ungerska parlamentet om ratificering av Finland och vi kommer sedan att arbeta vidare för att göra framsteg i ratificeringen för Sverige, säger han.

Stoltenberg bekräftar sedan för TT och Ekot att behandlingen av Sveriges ansökan skjuts på framtiden.

– De fortsätter processen, men röstar inte på måndag, säger han.

”Finns inga skäl”

Redan i samband med att Turkiet i fredags gav grönt ljus för Finland i Nato men inte Sverige kom uppgifter om att Ungern planerade att göra likadant. I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter säger utrikesminister Tobias Billström (M) att Ungern ”vid upprepade tillfällen sagt att de avser ratificera både Finland och Sverige”.

”Det finns inga skäl att inte gå vidare med båda länderna samtidigt och det har jag också framfört till den ungerska utrikesministern”, säger han och fortsätter:

”Vår mälsättning är fortsatt att Sverige ska vara medlem i Nato i samband med toppmötet i Vilnius (den 11-12 juli reds.anm)”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.