Barn leker i ett upplag för använda plastflaskor i staden Wuhan. Arkivbild från 2009. Foto: TT-AP

Stopp för plastpåsar i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Nya regler ska minska användningen av engångsplast i Kina. Redan i slutet av året förbjuds plastpåsar i alla storstäder, enligt nya direktiv från landets ledande myndighet för ekonomisk planering, NDRC.

Samma mål ska ha nåtts i hela Kina två år senare. Förbudet har dock undantag, och omfattar exempelvis inte producenter av färskvaror som säljer sina produkter på marknader, åtminstone inte än. Den verksamheten får respit till och med 2025.

Andra plastprodukter som delvis omfattas är bland annat engångsbestick och sugrör inom restaurangbranschen. Totalt ska branschens användning av engångsplast minska med 30 procent till 2025, enligt nyhetsbyrån Reuters. De nya riktlinjerna innehåller även restriktioner kring produktionen av plast, men det är oklart vilka regioner som kommer att påverkas.

FN har pekat ut engångsplast som ett stort problem för miljön då stora mängder antingen grävs ned, dumpas i vattendrag eller hamnar i havet. Kina försöker precis som många andra länder ta itu med plastskräpet och har förutom de aviserade förbuden byggt ett dussintal centrum för att öka återvinningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer