Inga fler vindkraftprojekt i Norden. Foto: TT

Stopp för vindkraft i Norden

Publicerad

Den norska energijätten Statkraft lägger ner alla vindkraftprojekt i Norden. Det låga elpriserna gör att viljan att investera i ny vindkraft i regionen är obefintlig.

-–Vi måste helt enkelt erkänna att elpriserna ser ut att förbli låga i Norden, vilket gör att projekten inte är lönsamma, säger Statkrafts koncernchef Christian Rynning-Tønnesen enligt det danska nyhetsbrevet Energiwatch.

Bara i Norge handlar det om projekt med en samlad kapacitet om 1 000 megawatt. Bodhögarna och Björkvattnet, tänkta att uppföras nordost om Östersund vid gränsen Jämtland—Västernorrland, skulle ligga på 200 respektive 90 megawatt, rapporterar Ritzau.

Ingen överraskning

Christian Holtz, analytiker vid teknikkonsultförtaget Sweco, är inte förvånad över det norska beskedet.

– Det är ett resultat av de låga priserna och att vi redan haft en omfattande utbyggnad inom elcertifikatsystemet.

Han tror att det kommer att komma fler projekt som ställs in. Holtz pekar på att det finns avsevärt fler projekt planerade än vad det finns utrymme för inom certifikatsystemet.

– Det är väldigt många av de projekten som inte kommer att bli byggda eller i alla fall inte bli byggda inom elcertifikatsystemet till 2020.

Holtz säger att en förlängning av systemet har diskuterats.

– Men jag kan tänka mig att man kommer att avvakta resultatet av energikommissionens arbete innan man påbörjar något sådant projekt.

Låg investeringsvilja

Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker på Svensk Energi, delar den åsikten.

– Vi har låga priser en tid framöver, hur länge går inte att förutspå, men det finns ingen som är sugen på att investera i ett sådant här läge och det gäller oavsett kraftslag, säger han.

– Det finns fortfarande projekt som är på gång, men för närvarande är det väldigt svårt att räkna hem en investering på företagsekonomiska grunder.

Charlotte Unger, vd på branschorganisationen Svensk vindenergi, beklagar Statkrafts beslut.

– Det är beklagligt och man blir besviken förstås, vi jobbar ju för förnybar energi. Samtidigt är det en indikation på den utmaningen som vi har med låga elpriser.

Till det kommer att elcertifikatspriserna är låga.

– Det beror på att när de här kvoterna sattes för fem år sedan så gjordes de på grund av en felaktig prognos.

Vindkraft är den förnybara energikälla som ökar mest i världen. I fjol producerade vindkraften i Sverige 11,5 terawattimmar el, vilket är cirka 8 procent av vår elanvändning. I början av 2015 fanns i Sverige totalt 3 048 vindkraftverk med en installerad effekt på 5 425 megawattimmar.

Källa: Svensk energi

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer