Tusentals människor har demonstrerat under lördagen i Dublin på Irland för att protestera mot landets hårda abortlagar. Foto: TT

Stor abortdemonstration på Irland

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals människor har demonstrerat i Dublin på Irland för att protestera mot landets hårda abortlagar.

– Min kropp, mitt val, skanderade demonstranterna och flera höll upp plakat med texten ”Inte kyrkan, inte staten, kvinnor ska bestämma själva över sitt öde”.

Linda Kavanagh, taleskvinna för kampanjen Rätten till abort, säger till nyhetsbyrån AFP att budskapet i lördagens protest är att det är dags att agera nu.

– Vi har väntat länge nog för förändring, säger hon.

Abort har alltid varit förbjudet på Irland och 1983 gjordes dessutom ett tillägg till landets författning där fostret gavs samma juridiska rättigheter som kvinnan. Lagen har senare ändrats till att tillåta att en graviditet avbryts om kvinnans liv är hotat.

– Vi vill ha ett helt upphävande (av förbudet). Vi kan inte stödja att endast ett hundratal får möjlighet att göra abort, säger Kavanagh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer