Stora protester i New York efter presidentvalet i USA. Foto: Spencer Platt/TTVisa alla (8)
Visa alla (8)

Stor demonstration mot Trump i New York

Publicerad

Tusentals människor rapporteras ha samlats i New York för att demonstrera mot presidentvalets vinnare Donald Trump. Tio tusentals ska ha deltagit i ett uppror på sociala medier, som var startskottet för demonstrationen.

Trots att Donald Trump spenderat större delen av sitt liv i staden är många New York-bor minst sagt upprörda över den nyvalda presidenten. En stor demonstration startades på Union Square i New York vid 18-tiden, lokal tid, och har lockat till sig tusentals människor, skriver NBC News.

Bland demonstranterna finns Lady Gaga, som stöttade Clinton och framträdde på hennes kampanjspurt i North Carolina. Popstjärnan stod på en lastbil utanför Trump Tower, med en skylt med texten ”Love trumps hate” (kärlek övertrumfar hat).

Artisten Lady Gaga var med och demonstrerade utanför Trump Tower i New York. Foto: Dominick Reuter/TT

I sammanlagt nio städer i USA pågår demonstrationer mot Trump, uppger CNN.

Marschen går över 40 kvarter på Manhattan, och demonstranterna rör sig mot Trump Tower, samma byggnad där Donald Trump höll sitt segertal under onsdagsmorgonen. Enligt flera uppgifter är demonstranterna till antalet så många att de nu blockerat gatorna mellan Trump Tower och Union Square.

Protester utanför stadshuset i Boston. Foto: Mary Schwalm

Marscherar runt New York

Demonstrationerna är bland annat mot Trumps uttalanden om specifika grupper, exempelvis invandrare, muslimer och HBTQ-personer.

En av demonstrationerna, också i New York, är organiserad av en anti rasistisk organisation. Där ropas ”Donald Trump, åk i väg, rasist, anti-gay”, skriver tidningen.

– Jag vet inte vad nästa steg är, men jag är här för att stötta människorna omkring mig, säger en av demonstranterna i New York till NBC News.

Protester även i Seattle, en demonstrant skjuter en raket. Foto: Ted S. Warren/TT

”Jag är helt förskräckt”

Tidigare under onsdagen försökte ett tusental personer demonstrera utanför ett av Trumps företag i Chicago, skriver Reuters. Men polis stängde av och blockerade vägen för demonstranterna som inte kunde ta sig till platsen.

– Jag är förskräckt över vad som händer i det här landet, säger demonstranten Adriana Rizzo till Reuters, medan hon håller i en skylt med texten ”Njut av dina rättigheter medan du kan”.

En av demonstranterna argumenterar med en polis. Foto: Kena Betancur/TT

Vill inte kommentera

I Washington DC, där Clinton vann, skanderar en större folkmassa ”Ingen människa är olaglig. Ingen människa är olaglig” utanför Trump International. Det är ett lyxhotell på samma gata som Vita huset, som Donald Trump invigde så sent som i oktober.

Demonstrationer organiserades också i Boston, Detroit, Philadelphia. I Austin, Texas, marscherade omkring 400 personer, enligt polisen.

I Berkeley, Kalifornien, samlades omkring 1.500 gymnasieelever och lärare i en demonstration.

Även i Oakland, Seattle, Phoenix, Los Angeles och tre andra städer i närheten av Berkeley protesterade lärare tillsammans med elever, enligt Reuters sammanställning.

Företrädare för Donald Trump har inte velat kommentera protesterna, enligt Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet