Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fortfarande oklart vem som ligger bakom Ankaraattacken

Uppdaterad
Publicerad

Minst 28 personer dödades och minst 61 skadades i ett sprängdåd i Turkiets huvudstad Ankara. Omvärlden fördömer terrordådet – men ännu har ingen organisation tagit på sig ansvaret.

Explosionen inträffade mitt i Turkiets administrativa hjärta – bara några hundra meter från centrala byggnader som parlamentet, premiärministerns kontor, överbefälhavarens högkvarter samt en militärförläggning.

Den blodiga attacken riktades mot en kolonn med militärfordon som stannat vid ett rödljus och enligt poliskällor var det en bilbomb som detonerade.

”En terrorhandling”

Hittills har ingen tagit på sig dådet men en talesperson för regeringspartiet AKP kallar explosionen för en terrorhandling. President Recep Tayyip Erdogan fördömer attacken och säger att den överskrider ”alla moraliska och humanitära gränser”. Turkiet kommer att bekämpa dem som ligger bakom sade Erdogan.

Explosionen har fått premiärminister Ahmet Davutoglu att ställa in sin resa till toppmötet i Bryssel, där han bland annat skulle diskutera åtgärder för att mildra den akuta flyktingkrisen. En process där Turkiet spelar en nyckelroll.

Våldet ökar

I januari i år drabbades turistkvarteren i Istanbul av ett bombdåd. I oktober 2015 slog terrorister till mot en pro-kurdisk demonstration i Ankara och dödare 102 människor. I juli samma år dödades 32 människor och ett hundratal skadades svårt vid en fredsdemonstration i staden Suruç i de södra delarna av Turkiet.

– De tidigare attentaten har islamiska staten IS tagit på sig. Dagens bilbomb skiljer sig från dessa i och med att den verkar vara riktad direkt mot militären. Det skulle kunna betyda att det är kurdiska separatister som ligger bakom, men det får framtiden utvisa, säger SVT:s utrikesreporter Henrik Silver Samuelsson.

Omvärlden fördömmer

Fördömanden uttalades runt om i världen under kvällen och natten. Bland annat säger Vita huset att USA står tillsammans med landets Natoallierade Turkiet mot terrorismen.

– USA fördömer starkt terroristattacken mot turkiska soldater och civila i dag i Ankara i Turkiet, säger Mark Toner, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet.

En talesperson för den turkiska regeringen sade sent på onsdagen att man ännu inte vet vem som ligger bakom dådet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd i Ankara februari 2016

Mer i ämnet