En stor explosion hördes i Kabul i Afghanistan vid 01.30-tiden lokal tid, enligt Reuters. Ljudet hördes över stora delar av staden och fick rutor att skaka. Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Stor explosion i Kabul

Uppdaterad
Publicerad
Vittnen rapporterar om att en stor explosion hörts i Afghanistans huvudstad Kabul. Orsaken var en bilbomb utanför ett hotell i västra delen av staden. Elitstyrkor stormade hotellet. En polis och tre talibaner dödades, rapporterar lokala medier.

En stor explosion hördes i staden vid 01.30-tiden lokal tid, enligt Reuters. Ljudet hördes över stora delar av Kabul och fick rutor att skaka, enligt uppgifter på sociala medier. Orsaken var en bomb vid ett hotell i västra delen av staden.

AFP rapporterar att tre talibaner dödades, samt en polis, men inga dödsoffer i övrigt krävdes.

Bilbomb vid hotell

Afghanska TOLO News rapporterade först att en bilbomb exploderat vid hotellet Northgate Hotel, och fyra angripare uppges inblandade. Det bekräftades av poliskällor till Reuters att det varit fyra tungt beväpnade angripare som försökt skjuta sig in i hotellet.

TOLO News uppgav också att det hörsdes flera mindre smällar i området. Afghanska säkerhetsstyrkor spärrade av området runt hotellet och en elitstyrka anlände till hotellet. Dussintals soldater strömmade till och skottlossning kunde höras i området, enligt TOLO News. Det hördes kraftiga smällar och skott.

Talibanerna tar på sig attacken

Det bekräftades även av en källa från polisen till AP att explosionen orsakades av en bilbomb framför Northgate hotel, där många utlänningar bor. AP talade också med personer på hotellet som bekräftar att en explosion ägt rum.

Några timmar senare tog talibanerna på sig ansvaret för attacken. Enligt Tolo News säger talibanerna att motivet var att ”det var en lyxanläggning för utlänningar och att hotellet låg långt borta från civilas bostäder”.

Talibanerna säger i sitt uttalande att bomben banade väg för attentatsmännen att gå in i anläggningen med granatgevär och handeldvapen, rapporterar TT.

Strömmen bröts

Delar av staden ska dessutom ha varit strömlösa under natten, men om det har något med explosionen att göra är oklart. Strömmen ska ha brutits strax före explosionen, enligt BBC som hänvisar till sociala medier, och sedan kommit tillbaka.

Har attackerats tidigare

Northgate är en mycket välbevakad anläggning, skriver BBC. 2013 attackerades hotellanläggningen av militanta rebeller som på ett liknande sätt smällde av en bilbomb och försökte storma hotellet. Fem säkerhetsvakter sköts ihjäl innan angriparna dödades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer