Tromben som drog in över Tjeckien var den värsta i modern tid, enligt en tjeckisk meteorolog. Foto: Martin Divisek/EPA/TT

Förödelse i Tjeckien efter dödlig tromb

Uppdaterad
Publicerad

Minst fem människor har dött i den förödande tromb som dragit fram genom sydöstra Tjeckien.

Dödstalet är lägre än först befarat – men tromben har lämnat svår ödeläggelse efter sig.

Ytterligare över 60 personer har förts till sjukhus, tio av dem med allvarliga skador, efter att hagel ”stora som tennisbollar” slagit ner i flera städer och byar på torsdagen. Extremvädret har ödelagt ett äldreboende samt en djurpark och orsakat eldsvådor, omfattande strömavbrott och trafikstörningar – bland annat har fallna ledningar skurit av en motorväg som förbinder Prag med Slovakiens huvudstad Bratislava.

– Det är ett absolut helvete, säger den regionale borgmästaren Jan Grolich efter ett besök i det drabbade området.

Dödssiffran i sydöstra Tjeckien befarades under torsdagskvällen kunna bli hög. Vid midnatt natten till fredagen kunde dock räddningstjänstens talesperson Hedvika Kropackova komma med en glimt av förhoppning om att läget inte är så illa som befarat.

Stor förödelse

Dödsfallen kommer med stor sannolikhet kunna ”räknas i ental snarare än dussintals”, uppgav Kropackova då till nyhetsbyrån AFP. Många är dock fortsatt instängda under rasspillror.

Ett sjukhus i en av de värst drabbade städerna, Hodonín på gränsen mellan Tjeckien och Slovakien, uppgav natten till fredagen att de tagit emot uppemot 200 skadade.

Tromben drog fram genom flera städer och byar i sydöstra Tjeckien. Bilder i tjeckiska medier visar enorm förödelse på vissa håll: bilar ser ut att ha slängts omkring, träd har ryckts upp ur marken, tak har blåsts bort från stora byggnader och på gatorna ligger delar av byggnader utspridda.

Hjälp från grannländer

Tromber är ovanliga i Tjeckien. En meteorolog som uttalat sig i tjeckisk tv säger att det kan vara den kraftigaste tromben som svept genom landet i modern tid.

Räddningsstyrkor från hela landet är på väg till området, enligt inrikesminister Jan Hamacek.

– Alla med armar och ben åker dit. Det pågår redan en diskussion om att sätta in armén, säger ministern till tidningen Lidovky.

Grannlandet Österrike har skickat 20 ambulanser och två räddningshelikoptrar för att hjälpa till, uppger Tjeckiens hälsominister Adam Vojtech. Även styrkor från Slovakien ska ha anslutit till hjälparbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.